Burgonya nélkül el sem tudnánk képzelni a mindennapjainkat, a sült krumpli pedig az egyik legnépszerűbb köret. Rengeteg változata létezik, most mutatunk egy látványos és igencsak finom irdalt sült burgonyát.
A krumpli olcsó és egész évben kapható, jelen is van a tányérunkon nap mint nap, köretként, főételként, rakottasan, levesben, püréként, töltve vagy pogácsába, kenyérbe dagasztva és persze sütve. A sült krumpli is sokféle lehet: az olajban sült hasábburgonya és rósejbni mellett a sütőben sütött steakburgonya vagy csónakburgonya is igazi kihagyhatatlan klasszikus. Érdemes megismerni a Hasselback, vagy más néven harmonika vagy irdalt krumplit.
A mutatós és nagyon jól variálható sült krumpli Svédországból származik, egy Hasselbacken nevű étteremből, ami a 18. század óta folyamatosan működik. Eleinte egyszerű kocsma volt, majd étteremmé alakították, sőt szállodát is nyitottak a villaépületben, amelyben található. A későbbiekben a hotelből iskola lett, és a tankonyhán született meg állítólag a legendássá vált sült krumpli.
A Hasselback krumplinak nincs igazi receptúrája, itt igazából az ötlet és a technika a lényeg. Az alaposan megmosott nyers krumplit be kell irdalni, de nem szabad teljesen átvágni. A lényeg, hogy a krumpli alsó része egyben maradjon és összetartsa a harmonikaszerűen szétnyíló lapocskákat. A bevagdosásnál segíthet, ha a krumplit egy nagyobb kanálba tesszük, így csak a kanál pereméig tudjuk vágni, és véletlenül sem vágjuk át.
A beirdalt krumplit megkenhetjük egyszerűen csak fűszeres olajjal, ahogy ezt hajdan a Hasselbacken fogadóban tették, de gazdagíthatjuk is mindenféle jóval, amire a hűtőben vagy a kamrában akadunk. A résekbe tölthetünk vékonyra karikázott kolbászt, szalámit, kis szelet sonkákat, csíkozott húsos szalonnát, sajtot, de akár zöldségeket is, például vékony karika hagymát, paradicsomot, cukkinit.
Az előkészített burgonyákat sütőpapírral fedett tepsibe tesszük, és 180 fokos sütőben, a krumplik méretétől függően, 35-50 perc alatt megsütjük. A sütés vége előtt a tetejét megszórhatjuk reszelt sajttal vagy fűszeres zsemlemorzsával… A sajt beleolvad, míg a morzsa izgalmasan ropogóssá teszi a sült krumplinkat.
A kész harmonika-burgonyákat tálalhatjuk magukban salátával vagy valamilyen szósszal, fűszeres tejföllel, de köretként is kínálhatjuk sült hús, hal vagy akár grillzöldségek mellé.