Amikor igazán hideg van, a meleg pulóver és vastag kabát mellett érdemes belülről is melegítenünk magunkat. Vannak ugyanis melegítő hatású ételek, italok, sőt fűszerek is.
Hidegben a legfontosabb, hogy jó legyen a vérkeringésünk, ne legyen hideg a kezünk és a lábunk. A leghatékonyabban mozgással segíthetünk ezen, ami nemcsak a sportolás alatt, hanem hosszabban, tartósabban javít a vérkeringésen. Emellett érdemes előnyben részesíteni a melegítő hatású alapanyagokat és fűszereket, valamint kerülni a hűsítő hatásúakat.
Mit együnk, igyunk hidegben?
Ha húsfélékben gondolkodunk, mindenképpen vörös húsokat válasszunk. A marhahús és a sertés mellett ide tartozik a bárány és a vadhúsok is, de még a kacsahús is. Zöldségek közül a sütőtök, a cékla és a káposzta melegítő hatású, valamint jó szolgálatot tesznek a hüvelyesek is, mint a bab, a csicseriborsó, a sárgaborsó és a lencse. A különféle csonthéjasok is melegítenek: diót, mandulát, mogyorót is érdemes tehát ilyenkor fogyasztani. A tejtermékek közül a tejszínt és a különféle sajtokat részesítsük előnyben.
Érdemes tartalmas leveseket és egytálételeket készíteni a fenti alapanyagokkal. Egy tál forró leves a legjobb ilyenkor, de a sütőben sült különféle tepsis egytálételek is tartalmasak és átmelegítenek nemcsak minket, de a konyhát is.
Ami az italokat illeti: a forró tea vagy a forró csoki már hőfokánál fogva is melegít, a forralt borban pedig az alkoholtartalomnak is fűtő értéke van… Megfelelő fűszerezéssel pedig fokozhatjuk ezt a jótékony melegítő hatást.
Melegítő fűszerek
Ösztönösen sok melegítő hatású fűszert használunk a téli időszakban, de nem árt, ha pontosan tudjuk, melyeket ezek pontosan. Minden, ami csípős, így a chili, a pirospaprika, a curry, a feketebors és a gyömbér – használjuk bőséggel, de kiegészíthetjük a többi melegítő fűszerrel is, nem csak jótékonyan hatnak, de finomak is. A fahéj, a szegfűszeg, a kardamom, a kurkuma, az ánizs és a csillagánizs is melegítő hatású, de fontos és jótékony ízesítő a fokhagyma is, ami a melegítés mellett tisztít és fertőtlenít is.
Amit kerüljünk
Hűsítő hatású fűszer a menta, az édeskömény, a citromfű és a koriander, a gyümölcsök közül a különféle citrusok és déligyümölcsök, ami azért sajnálatos, mert nagyrészt ezeket fogyasztjuk friss gyümölcsként a hideg, téli időszakban. Érdemes olyankor enni ezeket, amikor nem indulunk útnak, otthon kuckózunk vagy meleg helyen tartózkodhatunk. A tejtermékek közül hűsítő hatású a kefir és a joghurt is…