Írd be, mit keresel:

Fűszeres fogásokkal a hideg ellen

Amikor igazán hideg van, a meleg pulóver és vastag kabát mellett érdemes belülről is melegítenünk magunkat. Vannak ugyanis melegítő hatású ételek, italok, sőt fűszerek is.

Cookta - 2016.01.11.
Fűszeres fogásokkal a hideg ellen

Hidegben a legfontosabb, hogy jó legyen a vérkeringésünk, ne legyen hideg a kezünk és a lábunk. A leghatékonyabban mozgással segíthetünk ezen, ami nemcsak a sportolás alatt, hanem hosszabban, tartósabban javít a vérkeringésen. Emellett érdemes előnyben részesíteni a melegítő hatású alapanyagokat és fűszereket, valamint kerülni a hűsítő hatásúakat.

Mit együnk, igyunk hidegben?

Ha húsfélékben gondolkodunk, mindenképpen vörös húsokat válasszunk. A marhahús és a sertés mellett ide tartozik a bárány és a vadhúsok is, de még a kacsahús is. Zöldségek közül a sütőtök, a cékla és a káposzta melegítő hatású, valamint jó szolgálatot tesznek a hüvelyesek is, mint a bab, a csicseriborsó, a sárgaborsó és a lencse. A különféle csonthéjasok is melegítenek: diót, mandulát, mogyorót is érdemes tehát ilyenkor fogyasztani. A tejtermékek közül a tejszínt és a különféle sajtokat részesítsük előnyben.

A sütőtök és a dió is melegítő hatású, a gabonafélék – így a köles is – semleges

A sütőtök és a dió is melegítő hatású, a gabonafélék – így a köles is – semleges
Forrás:
iStock

Érdemes tartalmas leveseket és egytálételeket készíteni a fenti alapanyagokkal. Egy tál forró leves a legjobb ilyenkor, de a sütőben sült különféle tepsis egytálételek is tartalmasak és átmelegítenek nemcsak minket, de a konyhát is.

Ami az italokat illeti: a forró tea vagy a forró csoki már hőfokánál fogva is melegít, a forralt borban pedig az alkoholtartalomnak is fűtő értéke van… Megfelelő fűszerezéssel pedig fokozhatjuk ezt a jótékony melegítő hatást.

Csicseriborsó és sütőtök melegítő fűszerekkel – tökéletes fogás a hidegben

Csicseriborsó és sütőtök melegítő fűszerekkel – tökéletes fogás a hidegben
Forrás:
iStock

Melegítő fűszerek

Ösztönösen sok melegítő hatású fűszert használunk a téli időszakban, de nem árt, ha pontosan tudjuk, melyeket ezek pontosan. Minden, ami csípős, így a chili, a pirospaprika, a curry, a feketebors és a gyömbér – használjuk bőséggel, de kiegészíthetjük a többi melegítő fűszerrel is, nem csak jótékonyan hatnak, de finomak is. A fahéj, a szegfűszeg, a kardamom, a kurkuma, az ánizs és a csillagánizs is melegítő hatású, de fontos és jótékony ízesítő a fokhagyma is, ami a melegítés mellett tisztít és fertőtlenít is.

Nemcsak finomak, de melegítő hatásuk miatt is érdemes használni a fűszereket

Nemcsak finomak, de melegítő hatásuk miatt is érdemes használni a fűszereket
Forrás:
iStock

Amit kerüljünk

Hűsítő hatású fűszer a menta, az édeskömény, a citromfű és a koriander, a gyümölcsök közül a különféle citrusok és déligyümölcsök, ami azért sajnálatos, mert nagyrészt ezeket fogyasztjuk friss gyümölcsként a hideg, téli időszakban. Érdemes olyankor enni ezeket, amikor nem indulunk útnak, otthon kuckózunk vagy meleg helyen tartózkodhatunk. A tejtermékek közül hűsítő hatású a kefir és a joghurt is…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.