Írd be, mit keresel:

Egy igazi retró süti: a majomkenyér

A csokiszalámi és pöttyöske néven is ismert kekszes desszert újra és újra berobban a köztudatba. Nem véletlen, hiszen egy nagyon egyszerű, gyorsan összeállítható és jól személyre szabható finomság.

Cookta - 2016.01.22.
Egy igazi retró süti: a majomkenyér

Keksz mindig legyen otthon, mert rengeteg gyors desszert alapanyaga lehet! A kekszmorzsa vajjal összedolgozva és különféle módon ízesítve (lekvárral, meggylével, Nutellával, darált dióval, kávéval) a kókuszgolyótól a zserbógolyóig sokféle kekszes golyóbis lehet, de a natúr, ízesítetlen omlós kekszmorzsa és vaj összedolgozából nyert massza a sajttorta vagy cheesecake alapja. Az édes omlós kekszet elmorzsolva tehetjük pohárkrémekbe, de különféle piték tésztáját is megszórhatjuk vele, hogy a töltelék nedvességét felszívják, ugyanakkor ízzel és textúrával gazdagítsák a süteményt.

Csokiszalámi, majomkenyér vagy pöttyöske – egyszerű, de jól variálható süti

Csokiszalámi, majomkenyér vagy pöttyöske – egyszerű, de jól variálható süti
Forrás:
iStock

A retró csokiszalámi vagy majomkenyér gyakran készült nagyanyáink konyhájában, amikor szinte a semmiből kellett kiadós és finom ételeket készíteni. A szocializmus után a pöttyöske néven is ismert csokis süti fénye kissé megkopott, de vannak családok, ahol máig is állandó darab, mert egyszerű és finom, és nyugodtan csinálhatjuk minőségi alapanyagokból.

Az alap darált keksz és darabosra tördelt keksz, cukor, kakaópor és vaj. Ezt kiegészíthetjük ízlés szerint egy kis rummal, mazsolával, dióval vagy mandulával, citrushéjjal, van, aki zselét és tördelt ostyalapot is tesz bele, de variálhatjuk datolyával, pisztáciával, fügével, aszalt áfonyával, sárgabarackkal – egészen előkelő desszertté emelve az egyszerű alapreceptet.

Jól variálható: sokféle fűszer és ízesítő kerülhet bele

Jól variálható: sokféle fűszer és ízesítő kerülhet bele
Forrás:
iStock

Majomkenyér, csokiszalámi vagy pöttyöske

Hozzávalók:

  • 2 dl víz
  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • reszelt narancshéj
  • 1/2 dl rum
  • 25 dkg apróra tört háztartási keksz
  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • 5 dkg darabolt dió
  • 5 dkg mazsola

Elkészítés: A vizet, a porcukrot, a kakaót és a vajat egy lábasban feltesszük melegedni. Folyamatosan kevergetve megvárjuk, míg a vaj felolvad, hozzáadjuk a rumot és a reszelt narancshéjat, és 3-4 percig kevergetve főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a tört és a darált kekszeket, a darabolt diót és a mazsolát (vagy amit szeretnénk), jól elkeverjük.

Fóliával kibélelünk egy őzgerincformát, belesimítjuk-nyomkodjuk a masszát, visszahajtjuk rá a fóliát. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük dermedni legalább 3 órát.

A fóliából kibontva tálcára tesszük, szeletelve tálaljuk.

Ízesített keksszel még izgalmasabbá tehetjük a majomkenyeret

Ízesített keksszel még izgalmasabbá tehetjük a majomkenyeret
Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.