Vannak sűrű napok, amikor kifejezetten gyors megoldás kell, legyen az ebéd vagy vacsora. A sült sajt percek alatt elkészül, egy salátával pedig egészséges, tartalmas fogás. Csak nem mindegy, milyen sajtot választunk... Mindjárt segítünk!
A sajtok egyik remek tulajdonsága, hogy olvadnak, krémesen folyékonnyá válnak, beleolvadnak az ételbe, rásülnek a hússzeletekre, a zöldségek tetejére, megízesítik és körbefogják a tésztát… Na most pont erre nincs szükség a grillezésnél: olyan sajt kell, ami nem olvad, nem folyik, hanem szépen egyben marad, sőt meg is fordítható, hogy mindkét fele szép pirosra süljön.
A grillezhető sajtok legismertebbje nálunk a gomolya, ami eredetileg juhtejből készült, de ma már inkább tehéntejes változata az elterjedt. Létezik füstölt változatban is, egyik sem olvadékony, gyönyörűen süthető. A friss kecskesajt is jól grillezhető, nem folyik szét, még jobb, ha fehér nemespenész borítja, mert így kis kérget is tudunk rá sütni. Remek és egyre több helyen kapható a ciprusi eredetű halloumi sajt is, ami juhtejből és kecsketejből készül. Határozottan sós sajt, így érdemes hozzá inkább édeskés, gyümölcsös salátát készíteni. Mi most almás salátát készítettünk sült céklával a grillezett halloumihoz, ami a cékla sütése miatt nem igazán gyors, de friss zöldsalátával, amerikai káposztasalátával vagy lila hagymás paradicsomsalátával is remek villámfogás.
Grillezett sajt sült céklás salátával
Hozzávalók:
A salátához:
Elkészítés: A céklákat megpucoljuk, majd kockákra vágjuk. Meglocsoljuk kis olívaolajjal, és egy tepsiben 180 fokon 30 percig sütjük.
Közben az almát felkockázzuk, majd hozzáadjuk az időközben megsült céklát.
Az öntethez a narancslevet egy kevés olívaolajjal és a balzsamecettel összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, a céklás almára locsoljuk, összeforgatjuk.
Közben a sütni való sajtot ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, megforgatjuk egy kis lisztben.
Egy serpenyőben pici olajat hevítünk, és megsütjük a lisztbe forgatott sajtszeleteket mindkét oldalukon néhány perc alatt.
Azonnal tálaljuk az almás céklasalátával.
Ehhez az ételhez Mikes Márk bormester ezt a bort ajánlja:
Portugieser 2013
A sajtokhoz, főleg az érleleten típusú változatokhoz általában fiatal, könnyed fehérborokat szoktam javasolni, de ha grillezve van, akkor akár az érettebb erőteljesebb fehérborokat is fogyaszthatjuk. Az ételhez kínált köret miatt azonban egy érett, de könnyed vörösbor lenne a legjobb választás.