Az alaprecept nagyon egyszerű: a megtisztított májat egy kis zsiradékon hagymával és fűszerekkel megsütjük, majd pépesítjük fűszerekkel, krémesíthetjük egy kis tejszínnel. Fontos, hogy a csirkemájat mindig tisztítsuk meg alaposan, ne maradjon benne esetleges zöldes rész vagy epe, mert keserű lesz a végeredmény. Zsiradékként használhatunk vajat vagy zsírt is, talán legmegfelelőbb a libazsír vagy kacsazsír. Ízesítése rendkívül sokféle lehet: jól illik hozzá a kakukkfű és a majoránna, de adhatunk hozzá édeskés rózsaborsot, pikáns zöld borsot, illetve nagyon jól illenek a májhoz az édes ízek: keverhetünk hozzá aranymazsolát vagy aszalt sárgabarackot is – mértékkel…
Fontos tudnivaló, hogy jobban eltartható a májkrém vagy -pástétom, ha tetejére egy vékony réteg olvasztott zsírt öntünk, ez légmentesen lezárja az ételt, és ha nem kap levegőt, valamint hűvös helyen van, jobban eltartható.
Májpástétom
Hozzávalók:
40 dkg csirkemáj (szív nélkül)
1 fej hagyma
1 evőkanál friss kakukkfű
2 evőkanál kacsazsír
1 dl tejszín
só
bors
Elkészítés: A hagymát apróra vágjuk, a májat megtisztítjuk és feldaraboljuk.
A kacsazsírt felmelegítjük egy serpenyőben, rádobjuk a májat, kicsit átpirítjuk, majd mehet rá a hagyma, sózzuk, borsozzuk, majd 10 perc alatt megsütjük.
Turmixgépbe tesszük a pirított májat, hozzáadjuk a felaprított kakukkfüvet és a tejszínt, és krémes állagúra turmixoljuk.
Kis zárható üvegbe tesszük, és hűtőben tároljuk fogyasztásig. Ha akarjuk, kevés olvasztott zsírt önthetünk a kihűlt pástétom tetejére, ez jól lezárja, tovább friss marad.
Kenyérrel, péksüteménnyel kínáljuk, de jól illik hozzá paradicsom, paprika, más friss zöldség is.
Jó tudni, hogy a kihűlés során egy kissé szilárdul, sűrűsödik a pástétom!