Madártej. Ilyen nincs – és mégis van! Madártej nem létezik, mivel a madaraknak nincs tejük. De ez a finom vaníliás és habos desszert mégis létezik, furcsa nevét a legenda szerint pedig egy ókori kifejezésnek köszönheti, ugyanis azokat a különleges ételeket nevezték a madarak tejének, amikhez szinte lehetetlen volt hozzájutni.
Pedig nem különösen nehéz elkészíteni ezt a remek desszertet, csak a habja macerás. Mindig kérdés ugyanis, egyben marad-e a hab, nem fő-e szét… A lenti receptben mutatunk egy technikát, amivel mindig tökéletesen szép, kemény marad a hab a madártej tetején!
Mivel a madártejhez mindössze 4-féle hozzávaló szükséges (tojás, tej, cukor, vanília), így érdemes mindenből a legjobbat használni, hogy igazán finom legyen a végeredmény. Mindig friss tojást használjunk, persze legjobb a szabadon tartott tyúk tojása, tejből zsírosat válasszunk, ettől lesz kellően krémes és gazdag a sodó, és vaníliából is inkább egész vaníliarudat használjunk vaníliás cukor helyett, hiszen ez adja a lényegét, selymes ízét a madártejnek.
A madártej önmagában is tökéletes édesség, de persze lehet gazdagítani is ezzel-azzal. Gyakran főznek bele mazsolát, vannak, akik meglocsolják a tetejét egy kis karamellel, netán tojáslikőrrel… Reszelhetünk a habokra egy kis narancshéjat, meghinthetjük pirított mandulalapocskákkal, de a vaníliás alapkrémet is gazdagíthatjuk karamellel, akár csokoládéval.
Madártej
Hozzávalók 4 személynek:
Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat 12 dkg cukorral elkeverjük, majd 1 dl tejet hozzáadva simára, habosra keverjük.
A vaníliarudat kettévágjuk, magjait kikaparjuk.
A tejet feltesszük melegedni a vaníliavelővel és a kikapart hüvellyel együtt.
Amikor már meleg, a vaníliarudat eltávolítjuk belőle, és folyamatos keverés mellett, apránként a cukros tojássárgához adjuk, majd visszatesszük a tűzre. Itt adhatjuk hozzá a mazsolát, ha szeretjük. Folyamatosan keverve néhány percig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Forrnia nem szabad, mert a tojássárgája összeugrik!
A tojásfehérjéket a maradék 3 dkg cukorral jó kemény habbá verjük egy nagyobb műanyag tálban.
Egy vízforralóban kb. 1,5 liter vizet forralunk, egészen addig, míg zubog. A forró vizet lassan, egyenletesen, körkörösen a tojáshabra öntjük, majd 2-3 percet pihentetjük, amíg a forró gőzben megfő a hab.
Ezután kanállal galuskákat szaggatunk, és a vaníliás tej tetejére ültetjük.
A madártejet jól lehűtjük, majd tálkákba szedve tálaljuk.
Tudtad?
Madártej nem csak nálunk létezik. Franciaországban oeufs á la neige (tojás a havon) vagy ile flottante (úszó sziget) a madártej, de úszó szigetként ismerik a madártejet az angolok (floating islands). Ausztriában is madártej a madártej, illetve még speciálisabb: kanáritej (Kanarimilch).