Írd be, mit keresel:

Tökéletes @madártej elronthatatlan habbal

A madártej az egyik legkedveltebb desszert, de sokan félnek elkészíteni, a könnyű, tökéletes hab elkészítése és főleg megfőzése ugyanis hosszadalmas, macerás, és nem is mindig sikerül. Mostanáig! Van ugyanis egy tuti módszerünk!
Cookta - 2016.02.16.
Tökéletes @madártej elronthatatlan habbal

Madártej. Ilyen nincs – és mégis van! Madártej nem létezik, mivel a madaraknak nincs tejük. De ez a finom vaníliás és habos desszert mégis létezik, furcsa nevét a legenda szerint pedig egy ókori kifejezésnek köszönheti, ugyanis azokat a különleges ételeket nevezték a madarak tejének, amikhez szinte lehetetlen volt hozzájutni.

Pedig nem különösen nehéz elkészíteni ezt a remek desszertet, csak a habja macerás. Mindig kérdés ugyanis, egyben marad-e a hab, nem fő-e szét… A lenti receptben mutatunk egy technikát, amivel mindig tökéletesen szép, kemény marad a hab a madártej tetején!

Mivel a madártejhez mindössze 4-féle hozzávaló szükséges (tojás, tej, cukor, vanília), így érdemes mindenből a legjobbat használni, hogy igazán finom legyen a végeredmény. Mindig friss tojást használjunk, persze legjobb a szabadon tartott tyúk tojása, tejből zsírosat válasszunk, ettől lesz kellően krémes és gazdag a sodó, és vaníliából is inkább egész vaníliarudat használjunk vaníliás cukor helyett, hiszen ez adja a lényegét, selymes ízét a madártejnek.

A madártej önmagában is tökéletes édesség, de persze lehet gazdagítani is ezzel-azzal. Gyakran főznek bele mazsolát, vannak, akik meglocsolják a tetejét egy kis karamellel, netán tojáslikőrrel… Reszelhetünk a habokra egy kis narancshéjat, meghinthetjük pirított mandulalapocskákkal, de a vaníliás alapkrémet is gazdagíthatjuk karamellel, akár csokoládéval.

Madártej

Hozzávalók 4 személynek:

  • 6 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 l tej
  • 1 rúd vanília
  • 5 dkg mazsola (elhagyható)

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat 12 dkg cukorral elkeverjük, majd 1 dl tejet hozzáadva simára, habosra keverjük.

A vaníliarudat kettévágjuk, magjait kikaparjuk.

A tejet feltesszük melegedni a vaníliavelővel és a kikapart hüvellyel együtt.

Amikor már meleg, a vaníliarudat eltávolítjuk belőle, és folyamatos keverés mellett, apránként a cukros tojássárgához adjuk, majd visszatesszük a tűzre. Itt adhatjuk hozzá a mazsolát, ha szeretjük. Folyamatosan keverve néhány percig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Forrnia nem szabad, mert a tojássárgája összeugrik!

A tojásfehérjéket a maradék 3 dkg cukorral jó kemény habbá verjük egy nagyobb műanyag tálban.

Egy vízforralóban kb. 1,5 liter vizet forralunk, egészen addig, míg zubog. A forró vizet lassan, egyenletesen, körkörösen a tojáshabra öntjük, majd 2-3 percet pihentetjük, amíg a forró gőzben megfő a hab.

Ezután kanállal galuskákat szaggatunk, és a vaníliás tej tetejére ültetjük.

A madártejet jól lehűtjük, majd tálkákba szedve tálaljuk.

Fotók: Hámori Zsófia

Fotók: Hámori Zsófia

Tudtad?

Madártej nem csak nálunk létezik. Franciaországban oeufs á la neige (tojás a havon) vagy ile flottante (úszó sziget) a madártej, de úszó szigetként ismerik a madártejet az angolok (floating islands). Ausztriában is madártej a madártej, illetve még speciálisabb: kanáritej (Kanarimilch).

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.