A nálunk is egyre népszerűbb ázsiai konyhák közül a koreai még szinte ismeretlen, de a kimchit mindenképpen érdemes megismerni és kipróbálni, mert nemcsak finom és egyszerű, de nagyon egészséges is.
A kimchi tulajdonképpen egy savanyított, erjesztett zöldségétel, amelyet leggyakrabban kínai kelből készítenek, sok fűszerrel. A kínai kel mellé gyakran kerül uborka és a mi sörretekünkhöz hasonló fehér színű retek, ezek mind könnyen kovászolódnak, fermentálódnak. Fűszerként újhagymát, chilit, gyömbért és fokhagymát használnak különféle arányban, mindenesetre ezek a tisztító hatású ízesítők is hozzájárulnak ahhoz, hogy az erjesztett, tejsavakban gazdag salátaféle szuperegészséges étel legyen.
A kimchit Koreában nagy mennyiségben készítik – mint nálunk a szintén erjesztett savanyú káposztát –, és rendszeresen fogyasztják szinte minden étkezéskor: kísérője leveseknek, rizsnek, húsoknak és halaknak, sőt még levest, úgynevezett kimchitkukot is készítenek belőle. Rengeteg változata létezik, a hozzávalók, a fűszerezés és a levesessége határozza meg, éppen melyik kimchi-fajtáról van szó. Érdekesség, hogy a szöuli kimchi-múzeum 187 különböző változatot ismer és különböztet meg.
A mindig alapzöldségnek számító kínai kel mellett kerülhet bele a hagyományosnak számító retek, uborka és újhagyma mellett vékony csíkokra vágott sárgarépa és karalábé, az újhagyma pedig helyettesíthető szálasra vágott póréval. A szójaszósz helyett/mellett gyakran kerül bele karakteres ízű halszósz, osztrigaszósz, aki szereti, ezzel is bátran kipróbálhatja.
Kimchi
Hozzávalók:
Elkészítés: A kínai kelt hosszában négybe, majd nagyobb kockákra vágjuk, a retket vékony cikkekre, az újhagymát 3-4 centis darabokra vágjuk. Tálba tesszük, megsózzuk, szójaszósszal is meglocsoljuk (ez is sós!), és lefedve legalább 6 órát pihentetjük.
A zöldségek ezalatt az idő alatt levet eresztenek, ezt átöntjük egy másik tálba. Ebbe keverjük a zúzott fokhagymát, a chilit, a reszelt gyömbért, az almaecetet, a mézet és az olajat, elkeverjük, majd visszaöntjük a zöldségekre, és lefedve szobahőmérsékleten erjesztjük 2 napig.
Fogyaszthatjuk előételként vagy savanyúságként rizs és sült hús, hal mellé is.