Az egyik legkedveltebb sütemény a kókuszkocka: nem létezhet ünnep vagy gyerekzsúr nélküle. Nem bonyolult elkészíteni, de egy jó piskótára mindenképpen szükségünk lesz. Mutatjuk is, hogyan készül...
A kókuszkocka népszerűségének titka valószínűleg a lágy piskóta, a csokoládé és a kókusz tökéletes triója. Vannak, akik csokis krémmel meg is töltik a kockákat, de ha kellően apróra vágjuk, a falatnyi kockákra jut elég csokiöntet és kókuszreszelék, hogy tökéletes desszertet kapjunk.
A jó kókuszkockához elengedhetetlen a tökéletes piskóta, aminek a sütése megkíván egy kis tapasztalatot, illetve fontos, hogy nagyon krémesre, habosra keverjük a tojássárgákat, keményre verjük a habot, és a megfelelő hőmérsékleten süssük. Az alábbi recept nem okoz majd csalódást!
A csokiszószt ízlésünk szerint édesítsük, van, aki édesebben, más kevésbé édesen szereti!
Kókuszkocka
A piskótához:
A csokimázhoz:
Valamint:
Elkészítés: A piskótához a 6 tojást feltörjük, különválasztjuk a sárgáját a fehérjétől. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot és vaníliás cukrot, kézi habverővel krémesre keverjük.
Beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, jól elkeverjük, csomómentesre.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd fokozatosan, adagonként és óvatosan hozzáforgatjuk a tésztához.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
Hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk a tepsiből, lehúzzuk róla a sütőpapírt. Kockákra vágjuk.
A csokimázhoz a vajat felolvasztjuk egy kis lábasban, beletesszük a porcukrot, majd a tejet és a kakaóport, és kevergetve összefőzzük 3-4 perc alatt.
A piskótakockák minden oldalát megmártjuk a csokiszószban, majd meghempergetjük a kókuszreszelékben.