A Rákóczi-túrós egy igazi magyar klasszikus, melyet szerintem cukrászdában már mindenki evett. Nálunk is nagy kedvenc az omlós tésztájú, mazsolás töltelékkel és jó vastag habkoronával készült sütemény.
Persze nem kell ahhoz cukrászdába menni, hogy adózzunk az élvezeteknek, mert saját magunk is megsüthetjük. Az elkészítése nem túlzottan bonyolult, inkább csak figyelmet igénylő, mivel sütés közben többször is rá kell szánnunk pár percet. Kezdő háziasszonyok is bátran megpróbálkozhatnak vele, a siker biztosan nem marad el. A végeredmény pedig – ígérem – mindenkit kárpótol majd minden percért, amikor a családtól bezsebeljük a finom süteményért járó dicséretet.
Rákóczi-túrós
A tészta hozzávalói egy 22×32 cm-es tepsihez:
A lisztet keverjük össze a sütőporral és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a vajat, és morzsoljuk össze (én zsírt adtam hozzá, mert attól omlósabb lesz a tészta).
Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojást és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Egy sütőpapírt enyhén lisztezzünk meg, és nyújtsuk ki rajta tepsi méretűre a tésztát, majd legalább fél órára tegyük hideg helyre.
Ezután a sütőpapírral együtt emeljük át a tepsibe.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 12-15 perc alatt világos zsemleszínűre a tésztát (én légkeverésnél 150 fokon 12 percig sütöttem).
Az elősütött tésztát ezután vegyük ki a sütőből, majd kenjük meg vékonyan ízlés szerinti lekvárral, és kanalazzuk rá a túrós tölteléket.
A túrós töltelék hozzávalói:
A túrót alaposan keverjük össze 15 dkg porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a búzadarával és a tojássárgával, valamint ízlés szerinti mennyiségű mazsolával (a mazsola el is hagyható).
A tojásfehérjét kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett adjuk hozzá a porcukrot, és verjük kemény habbá.
Ezután az ízesített túróhoz apránként, óvatosan keverjük hozzá a keményre vert habot (fakanállal keverjük össze, vigyázva, hogy a hab ne nagyon törjön).
Az összekevert túrós tölteléket ezután kanalazzuk rá a lekvárral megkent tészta tetejére, majd egyenletesen simítsuk el.
Tegyük vissza a sütőbe, és süssük még 30 percig.
A tojáshab hozzávalói:
A tojásfehérjét kezdjük el habbá keverni (verni), majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett kanalanként adagoljuk hozzá a kristálycukrot. Addig keverjük (verjük), míg jó kemény habot nem kapunk.
Ezután a keményre felvert tojáshabot egyenletesen simítsuk rá a sütőből kivett sütemény tetejére, majd tegyük vissza a kb. 100 fokos sütőbe. (Ízlés szerint díszíthetjük is a hab tetejét!)
A kb. 100 fokos sütőben kb. fél óra alatt szárítsuk meg a habot a sütemény tetején, akkor van készen, amikor a hab elkezd színesedni.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki egészen.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Jó étvágyat a sütihez!