A csoki és a túró verhetetlen páros, jól tudja ezt mindenki, aki a Túró Rudi barátja. Egy könnyű piskóta nem rontja el ezt a duót, sőt igazi házias sütivé varázsolja.
A Túró Rudi nem véletlenül olyan népszerű: a csoki és a túró nagyon jól kiegészítik egymást, a krémesség és a roppanósság, a kissé savanykás túró és az édes csoki kettőse tökéletes. Igaz, hogy ma már mindenféle ízesítéssel és töltelékkel is lehet kapni a remek túrós desszertet, de az „igazi”, a régi, az eredeti étcsokoládés bevonattal és ízesítés nélkül hódította meg a piacot.
A Túró Rudi története állítólag 1954-ben kezdődött, amikor három magyar tejipari szakember tanulmányútra utazott a Szovjetunióba. Ott figyeltek fel az édesített túró és vaj keverékéből készült, csokoládéval bevont henger alakú tejes termékre. Ennek nyomán fejlesztette ki Mandeville Rudolf, a budapesti, erzsébetvárosi tejüzem vezetője, és a desszert neve is állítólag az ő személyére utal. Persze tény az is, hogy a rúd formájú desszert az alakja miatt is kaphatta a nevét.
A túró könnyen krémessé keverhető, a csokimázhoz pedig a legjobb az olvasztott csokoládé. A könnyű piskóta már csak a kérdés, aminek a sütése megkíván ugyan egy kis tapasztalatot, de távolról sem ördöngösség. A könnyűség záloga pedig csupán annyi, hogy nagyon krémesre, habosra keverjük a tojássárgákat, keményre verjük a habot, és a megfelelő hőmérsékleten süssük. Az alábbi recept nem okoz majd csalódást!
Piskóta csokival és túrókrémmel
Hozzávalók:
A piskótához:
A túrókrémhez:
A mázhoz:
Elkészítés: A piskótához a 6 tojást feltörjük, különválasztjuk a sárgáját a fehérjétől. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot és vaníliás cukrot, kézi habverővel krémesre keverjük. Fontos, hogy igazán krémes, szinte habos legyen, ettől lesz könnyű, levegős a piskóta!
Beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, jól elkeverjük csomómentesre.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd fokozatosan, adagonként és óvatosan hozzáforgatjuk a tésztához.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
Hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk a tepsiből, lehúzzuk róla a sütőpapírt.
A túrókrémhez a vajat kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a túrót, belereszeljük a citrom héját, és belefacsarjuk a levét. Habosra keverjük.
A piskótát lapjában félbevágjuk, megkenjük egyenletesen a túrókrémmel, a másik felét ráhelyezzük.
A csokoládét gőz felett megolvasztjuk, majd a piskóta tetejére simítjuk. Ha megdermedt, szeletelve tálaljuk.