Írd be, mit keresel:

Mindenki kedvence: piskóta csokival és túrókrémmel

A csoki és a túró verhetetlen páros, jól tudja ezt mindenki, aki a Túró Rudi barátja. Egy könnyű piskóta nem rontja el ezt a duót, sőt igazi házias sütivé varázsolja.

Cookta - 2016.02.24.
Mindenki kedvence: piskóta csokival és túrókrémmel

A Túró Rudi nem véletlenül olyan népszerű: a csoki és a túró nagyon jól kiegészítik egymást, a krémesség és a roppanósság, a kissé savanykás túró és az édes csoki kettőse tökéletes. Igaz, hogy ma már mindenféle ízesítéssel és töltelékkel is lehet kapni a remek túrós desszertet, de az „igazi”, a régi, az eredeti étcsokoládés bevonattal és ízesítés nélkül hódította meg a piacot.

A Túró Rudi története állítólag 1954-ben kezdődött, amikor három magyar tejipari szakember tanulmányútra utazott a Szovjetunióba. Ott figyeltek fel az édesített túró és vaj keverékéből készült, csokoládéval bevont henger alakú tejes termékre. Ennek nyomán fejlesztette ki Mandeville Rudolf, a budapesti, erzsébetvárosi tejüzem vezetője, és a desszert neve is állítólag az ő személyére utal. Persze tény az is, hogy a rúd formájú desszert az alakja miatt is kaphatta a nevét.

A túró könnyen krémessé keverhető, a csokimázhoz pedig a legjobb az olvasztott csokoládé. A könnyű piskóta már csak a kérdés, aminek a sütése megkíván ugyan egy kis tapasztalatot, de távolról sem ördöngösség. A könnyűség záloga pedig csupán annyi, hogy nagyon krémesre, habosra keverjük a tojássárgákat, keményre verjük a habot, és a megfelelő hőmérsékleten süssük. Az alábbi recept nem okoz majd csalódást!

Piskóta csokival és túrókrémmel

Hozzávalók:
A piskótához:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • ½ csomag sütőpor
  • 1 csipet só

A túrókrémhez:

  • 20 dkg túró
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 citrom

A mázhoz:

  • 10 dkg étcsoki

Elkészítés: A piskótához a 6 tojást feltörjük, különválasztjuk a sárgáját a fehérjétől. A sárgájához hozzáadjuk a cukrot és vaníliás cukrot, kézi habverővel krémesre keverjük. Fontos, hogy igazán krémes, szinte habos legyen, ettől lesz könnyű, levegős a piskóta!

Beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, jól elkeverjük csomómentesre.

A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd fokozatosan, adagonként és óvatosan hozzáforgatjuk a tésztához.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és 170 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

Hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk a tepsiből, lehúzzuk róla a sütőpapírt.

A túrókrémhez a vajat kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a túrót, belereszeljük a citrom héját, és belefacsarjuk a levét. Habosra keverjük.

A piskótát lapjában félbevágjuk, megkenjük egyenletesen a túrókrémmel, a másik felét ráhelyezzük.

A csokoládét gőz felett megolvasztjuk, majd a piskóta tetejére simítjuk. Ha megdermedt, szeletelve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.