A fánk igazán csábító desszert, de nincs mindig idő és türelem dagasztásra, kelesztésre. Az égetett tésztából készülő ördögpirula gyors és egyszerű, nagyon finom porcukorba vagy kakaóba hempergetve, vagy akár csokiszószba mártogatva.
Kanalas fánk, egérke, főtt fánk néven is ismert az ördögpirula, igazi nagymama-recept, de mivel pikk-pakk elkészül kevés hozzávalóból, bátran ajánljuk sietős háziasszonyoknak, fiatal, akár kezdő konyhatündéreknek.
Az égetett tésztát nagyon egyszerű elkészíteni, bár több ponton is elrontható, így szükséges hozzá némi figyelem és elsősorban egy jó recept a megfelelő arányokkal. A vízből vagy tejből, valamint vajból, lisztből és tojásból álló tésztát kanállal szaggatjuk a kellően forró olajba, ahol először megnő, és pár perc alatt aranybarnára sül.
Vannak, akik egészen kicsi, falatnyi fánkokat készítenek, teáskanállal szaggatva az olajba a tésztát, a nagyobbakhoz evőkanalat érdemes használni, de van olyan is, aki fagylaltos kanállal adagolja a tésztát, így szép, gömbölyűbb, nagyobb fánkot kap – de ennek a sütésére szánjunk kicsit hosszabb időt. Érdemes papírtörlőre szedni, hogy felitassuk a felesleges olajat. Porcukorba, fahéjas cukorba vagy kakaóba forgathatjuk ízlés szerint, mártogathatjuk lekvárba, csokiszószba.
Égetett tésztából készül a képviselőfánk és a profiterol is, illetve a francia eredetű éclair fánk is. Ezekhez a tésztát sütőpapírral bélelt sütőlapra kell nyomni habzsákból, és forró sütőben – ajtónyitogatás nélkül! – megsütni. Ha kihűltek, tölthetjük…
Ördögpirula
Hozzávalók:
16 dkg liszt
8 dkg vaj
1 dl tej
0,6 dl víz
1 teáskanál cukor
1 csipet só
4 darab tojás
olaj a sütéshez
porcukor, kakaó, fahéj a hempergetéshez
Elkészítés: A tejet a vízzel, a vajjal, a sóval és a cukorral felforraljuk, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, és addig keverjük, amíg a tészta elválik az edény falától. Levesszük a tűzről, és ha egy kicsit hűlt, egyesével hozzáadjuk a tojásokat, mindig elkeverve.
Egy nagyobb edényben bő olajat hevítünk, és kanállal a forró olajba szaggatjuk a tésztát. Szép pirosra sütjük, majd papírtörlőre kiszedjük, hogy a felesleges olajat felszívja.
Porcukorba, fahéjas vagy kakaós cukorba hempergetjük még melegen.