Írd be, mit keresel:

A jó @vadasnak meg kell adni, ami neki jár!

A vadas a megosztó ételek közé tartozik, aminek legfőbb oka a rossz emlék, tapasztalat. A menzán vadasként aposztrofált fogást jobb inkább feledni, és kipróbálni az igazit!

Cookta - 2016.03.04.
A jó @vadasnak meg kell adni, ami neki jár!

Vadast készíteni nem bonyolult, de fontos a jó fűszerezés, illetve az édeskés-savanykás ízek beállítása. A lényeg, hogy ne maradékot – levesben főtt marhahúst és zöldségeket – használjunk hozzá, a jó vadasba belefő minden íz, adjunk neki tiszteletet. Vadhúsból is készíthető, de nem ettől vadas a vadas, találóbb lenne a vadas módra elnevezés. A marhahús a legtökéletesebb hozzá, de természetesen szárnyasból is főzhetjük.

A vadasnál érdemes az arányokra figyelni, főleg a zöldségeket illetően. A szakirodalom szerint 3 rész sárgarépa, 2 rész fehérrépa és 1 rész zeller az ideális, amivel együtt főzzük a húst, majd a szószt a pépesített főtt zöldségekből kapjuk, amit tejföllel vagy tejszínnel selymesítünk. Fontos ízesítője még a citrom és a mustár – ezek teszik kellemesen fanyarrá, pikánssá a vadast.

Vadast nem érdemes kis mennyiségben készíteni, ugyanis hosszan fő omlósra, puhára a marhahús, hétvégi vagy ünnepi alkalomra tökéletes fogás. És ha már nekiállunk, készítsünk hozzá megfelelő köretet is, ami leginkább a szalvétagombóc vagy zsemlegombóc. Igaz, hogy kissé pepecs, de megéri!

Vadas marha

Hozzávalók:

  • 80 dkg marhafelsál
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1/2 zeller
  • bors
  • babérlevél
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl vörösbor
  • 1 citrom leve
  • kevés olaj

Elkészítés: A vadashoz a hagymákat szeletekre vágjuk, a zöldségeket karikára, a felsálat felszeleteljük. A hússzeleteket megsózzuk, borsozzuk, majd megkenjük mustárral.

Egy edénybe kevés olajat öntünk, lerakjuk a hagymát, a húst, majd rá a zöldségeket, addig rétegezzük, amíg tart az alapanyag, beledobjuk a babérlevelet, és felöntjük 2 dl vörösborral, majd 2 dl vízzel.

Lefedve lassú tűzön addig pároljuk, míg a hús meg nem puhul. Ha közben elfő a leve, mindig utánatöltünk.

Amikor a hús megpuhult, kiszedjük egy tálra, majd a zöldségeket egy botmixerrel pürésítjük.

A tejfölt kikeverjük egy kis vízzel, majd a liszttel, a vadas mártáshoz keverjük, összerottyantjuk, belefacsarjuk a citromlevet, majd visszatesszük bele a marhahússzeleteket.

Zsemlegombóccal tálaljuk.

Fotók: Hámori Zsófia

Fotók: Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.