Írd be, mit keresel:

Ééés… megszületett a RÖSTIZZA!

A svájci Alpokban az idei síszezon legfelkapottabb hütte-étele lett a pizza és a rösti kombinációja, a röstipizza vagy röstizza. Valljuk be: jó ötlet, nagyon finom és kiadós, ráadásul lisztmentes!

Cookta - 2016.03.06.
Ééés… megszületett a RÖSTIZZA!

Egy kedves ismerős, Marci osztotta meg síelés alatt készült fotóját egy étterem havas teraszáról, ahol mindenki röstizzát eszik, és hosszasan lelkendezett, hogy mennyire finom. Már minden hüttében kapni, vannak speciális változatok, sőt létezik már „röstizzéria” is a pizzériák nyomán…

A röstizza felmelegít... avagy a fiúk megpihennek

A röstizza felmelegít… avagy a fiúk megpihennek

Hogy a Svájcban nemzeti ételnek számító krumplilepényt, a röstit akarták tovább variálni és változatossá tenni a vendégek számára, vagy a mindenki kedvence pizzát szerették volna valamilyen módon kombinálni a nemzeti krumplilepénnyel, nem tudni, de a végeredmény zseniális.

Rösti – ez lesz az alap tészta helyett

Rösti – ez lesz az alap tészta helyett
Forrás:
iStock

A rösti csak krumplit, sót, borsot és némi zsiradékot tartalmaz az eredeti recept szerint – amit itt találtok –, így gluténmentes alapként szolgál ehhez a svájci-olasz hibrid ételhez. Az alap tehát egy reszelt krumpliból szép pirosra sütött aranysárga lepény a tészta helyett, erre kerül egy kis paradicsomszósz vagy tejföl, majd bármilyen feltét, majd a lényeg: a sajt, amiben a svájciak szintén nagyon erősek, a gruyere-t, az emmentálit és az appenzeller sajtokat is mind nekik köszönhetjük. De persze mehet a tetejére mozzarella is, a lényeg, hogy jó folyós legyen, ami a krumplival és a feltétekkel pár perc alatt megsül.

Nagyon sajtos :)

Nagyon sajtos 🙂

Lehet, hogy nem lehet kövön sütni (otthon úgysem szoktuk), nem rendelhető házhoz (még !), nem lehet kézzel enni (ez legyen a legnagyobb hibája), de kiadós és finom, gluténmentes alternatíva lehet annak, akinek ez fontos. Lehet, hogy nem diétás étel (nem az!), de a síelőknek szükségük is van az energiára, azt pedig mindenki döntse el, hogy a pizzatészta vagy a rösti tartalmaz több kalóriát.

Itt találtok egy receptet fázisfotókkal, angolul >>

Rösti vagy tészta van a sok sajt alatt? ;)

Rösti vagy tészta van a sok sajt alatt? 😉
Forrás:
iStock

Amit Svájcról tudni érdemes…

Fantasztikus ország, természetileg – és kulturálisan! Egy országban összeolvad négy kultúra: a német, a francia, az olasz és a romans. Ha arra vágysz, hogy Svájc hallatán ne csak az órát és a Toblerone-t lásd, lapozd velünk tovább ezt a kulináris esszenciát, hogy egy utazás alkalmával egyszerre négy országban-kultúrában járj!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.