Legalábbis szerintünk: ropogós, könnyű, kellemesen édes, de könnyedén elbír még egy kis szószt vagy tejszínt, egy kis pudingot vagy akár gyümölcsöt. Összeállítása percek alatt megvan, nem kell pihentetni. Gyors, kiadós, egyszerű és isteni.
A gofri a belgák büszkesége, mindenkinek megvan a saját titkos receptje, ugyanakkor mindenhol készen, frissen sütve is kapható az utcai árusoktól a kis bistrókon át az elegáns helyekig. Nem csoda, hogy világszerte elterjedt: annyira finom, könnyű, süthetjük ropogósra vagy puhára, és minden háztartásban minden alapanyag rendelkezésre áll hozzá.
A sütőporos változat ráadásul gyors is (az élesztőset érdemes pihentetni egy keveset), a sütése pedig egyszerű, ha van egy jó gofrisütőnk. Arra figyeljünk csupán, hogy a tészta valóban csomómentes legyen – amúgy elronthatatlan, ha van egy jó receptünk a megfelelő alapanyag-arányokkal. Mutatjuk az egyik legfinomabb gofri receptjét.
Gofri (alaprecept)
Hozzávalók:
Elkészítés: A vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáreszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a tojásokat, alaposan elkeverjük. A sütőporral elkevert liszt felét a tojásos keverékhez adjuk, összekeverjük, majd hozzáadjuk a tej felét, ezzel is elkeverjük. Mehet bele a maradék liszt, majd elkeverés után a maradék tej is.
A gofrisütőt előmelegítjük, és adagonként kisütjük benne a tésztát.
Ízlés szerint gyümölccsel, lekvárral, pudinggal vagy különféle szószokkal, tejszínhabbal tálaljuk.
Ez a szakácskönyv időutazásra hív, hogy sorra vegye a retro korszak emlékezetes édességeit. A múltidéző kedvenceket a könyv mai formában is desszertes tányérra helyezi, bizonyítva, hogy egy-egy alapreceptben mennyi variáció rejlik. A rigójancsi csilis-csokis tortává alakul, a napközis piskóta pedig cake pop formájában születik újjá, hiszen az újratöltött verzióknak csak a fantázia szabhat határt. Nosztalgikus ízek vagy merész, trendi desszertek? A könyv 99 finom és mutatós sütemény receptjét kínálva a döntést az olvasóra bízza.