A sajttorta alapját sokféleképp elkészíthetjük. Süthetünk omlóstészta-lapot, de sokkal egyszerűbb s gazdagabb textúrát ad, ha tört kekszet helyezünk a tortaforma aljára. A kekszet felturbózhatjuk tört csonthéjasokkal, apróra zúzott karamellel, a krém ízesítésétől függően kerülhet bele kakaóbabtöret vagy épp egy kis pirított mandulaforgács, aszalt gyümölcs is.
A sajttorta krémjéhez sokféle alapanyagot felhasználhatunk. A krém készülhet mascarponéból vagy más sajtkrémből, de tejföllel, túróval, felvert tejszínnel is alakíthatjuk a sajttortánkat. Mivel a sajttorta sütés nélkül is elkészíthető desszert, így a krémbe attól függően kerülnek még alapanyagok, hogy milyen távlati terveink vannak, a hűtőben vagy a sütőben kívánjuk-e befejezni a süteménykészítést. Amennyiben a hűtőbe kerül a morzsára vagy tésztára simított krém, abban az esetben valamilyen zselírozó anyagra is lehet szükségünk. A legegyszerűbb, ha zselatinnal dolgozunk, de vegetáriánusok számára ideális megoldást jelenthet az agar-agar. Ha a sütőbe kerül a krém, akkor a legjobb megoldás, ha 2-3 egész tojást adunk hozzá, ami a hő hatására finoman meg fogja kötni a tortát.
A sajttortánál nemcsak az alap, hanem a semleges ízvilágú krém is könnyedén hangolható. A szezonnak megfelelő gyümölcsök mellett készíthetünk csokoládés, karamelles vagy épp kávés tortát is. Ha van türelmünk, akkor a krémet rétegezhetjük is, az alsó tésztaréteg után zselatinos rétegekkel váltva is a formába simíthatjuk a sajtkrémet, de az is izgalmas, ha külön, a tortához illő öntetet kreálunk. A különféle gyümölcsvelők mellett csokoládékrémet, karamellszószt is kanyaríthatunk, amit ne csak a tálaláskor, hanem már előtte a tortára csorgathatunk. A szósz tetején pedig visszaköszönhetnek azok az ízek, amelyek a sajttortánkat uralják.
A sajttortát különféle sajtkrémrétegekből is összeállíthatjuk, a csokoládés, kávés és vaníliás hármas mutatós és finom eredményt ad, sőt – a búvártúróshoz hasonlóan – a már formában lévő krémbe szaggathatunk kiskanállal más ízesítésű sajtkrémet, amit vagy így pöttyösen hagyunk, vagy egy fogpiszkáló segítségével márványos erezetűvé varázsolhatunk.
A csak hűtést igénylő sajttortáinkat összeállíthatjuk pohárkrémként is, a sütni való példányokból pedig muffinformában készíthetjük el az egyszemélyes változatainkat.
Sajttorta receptek
New York-i sütött sajttorta >>
Habkönnyű sajttorta csupán 3 alapanyagból >>
Fekete-erdő sajttorta pohárkrémként >>
Talán hihetetlennek tűnik, de a sajttorta népszerűsége hosszú évszázadokkal ezelőtt indult hódító útjára a világon. Nem csoda tehát, hogy ennyi idő alatt megszámlálhatatlan változata született, hiszen a különböző országok hozzátették a saját jellegzetes alapanyagaikat, a mazsolától, a rumtól kezdve a mangóig és a licsiig különféle ízekkel varázsolták egyedivé az édességet. Ez a könyv megmutatja, milyen egyszerű is a sajttorta elkészítése, mégis mennyire sokféle finomság születhet belőle. Ez az egyedülálló receptgyűjtemény a legjobb sajttortákat tartalmazza a világ minden tájáról.