Írd be, mit keresel:

A legjobb @tojásos @reggelik

A ráérős hétvégi reggelik egyik origója a tojás. Már a latinok is tudták, hogy az étkezés a tojással kell, hogy induljon, de a hétvégi lusta reggelek, reggelik esetében nem is kell továbblépni, pont elegendő, ha e köré a csodálatos alapanyag köré szervezzük.
Cookta - 2016.03.13.
A legjobb @tojásos @reggelik

A tojásos reggeli a legtöbb esetben gyorsan elkészíthető, akár nagyobb társaság is jóllakatható vele, s valóban a reggeli étkezés középpontjává válhat. A klasszikusnak számító tojásételek, mint a lágy tojás, a kemény tojás, a tükörtojás vagy a rántotta egy idő után – az összes csűrés-csavarás ellenére – elvesztik a vonzerejüket, ilyenkor érdemes bedobni valami mást. Természetesen nem csak reggelire, hanem vacsorára, feltétnek is készíthetjük őket, de egy salátával kiegészítve ebédnek is beillik valamennyi.

Forrás:
iStock

Egg benedict

Ez a tojásétel a könnyen és gyorsan összeállítható tojásételek cáfolata. Az egg benedict időigényes, kell hozzá angol muffint sütni vagy venni (de bármilyen péksüteménnyel kiválthatjuk), dukál mellé a házi hollandi mártás, sonka vagy füstölt lazac, és a posírozott tojás mibenlétét, elkészítését is ismerni kell. Ellenben a kész egg benedict olyan nívóra emeli a reggelinket, ami minden a fáradozást lazán megér. A harmonikus ízek, a buggyantott tojás sárgája és a hollandi mártás együttese valóban élményszámba megy. Az egg benedict nem a hétköznapok fogása, de egy-egy hétvége megérdemli, hogy így induljon.

Posírozott tojás

A buggyantott tojás vagy más néven posírozott tojás nem csak az egg benedict megkoronázására alkalmas, más módon is a tányérunkra kerülhet. Adhatjuk friss tavaszi salátákhoz, levesbe betétként, feltétként főzelékhez, de reggeli gyanánt friss sajtkrémmel, zöldségkrémmel megkent pirítós tetejére is ültethetünk egyet. A posírozott tojás elkészítése azért nem ördöngösség: enyhén ecetes, gyöngyöző, nem pedig zubogó vízbe közelről engedjük bele a tojást, hogy minél jobban egyben maradjon, a fehérje ne legyen szálas. 3-4 perc főzés után szűrőkanállal emeljük ki. Profik jeges vízbe teszik, hogy a fövés megálljon, de ez nem is szükséges, ha azonnal tálaljuk.

Omlett

Az omlett levegős, lágy paplana egészen más jellegű fogás, mint a kissé darabos rántotta. Az omletthez adhatunk egy kevés lisztet, tejet, tejfölt, tejszínt, vagy követhetjük Julia Child útmutatásait, s csupán egy kevés hideg víz hozzáadásával habosítjuk fel a tojást – lényeg, hogy kellően felvert, levegős legyen, ez adja meg omlós textúráját. Az omlettet magát is ízesíthetjük, vághatunk bele friss zöldfűszereket, adhatunk hozzá pirított hagymát, bacont, magvakat, vagy az elkészült omlettet tölthetjük meg kedvünk szerint. A tavaszi kínálatban adja magát a medvehagymás omlett, de friss, vajon megfuttatott fokhagymás spenótot, dinsztelt gombát, lesütött bacont, blansírozott zöldségeket vagy az első spárgasípokat is az omlettbe tehetjük.

Forrás:
iStock

Frittata

Ha még gazdagabb és kiadósabb tojásos reggelivel szeretnénk elkápráztatni a családot, akkor érdemes elkészíteni az olaszok kedvencét, a frittatát, ami tulajdonképpen egy kissé felturbózott rántotta, amit a sütőben sütünk meg. A frittatánál a habart tojáshoz sokféle kiegészítés kerül, az olaszok rajonganak a spárgás frittatáért, a spanyol tortilla mintájára készülhet krumplis frittata, vagy bármilyen más zöldséggel is dolgozhatunk. Fontos, hogy a frittatát tűzálló edényben készítsük, hiszen a platnin előkészített fogást a sütőben fejezzük be.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.