Írd be, mit keresel:

@Burgundi @marharagu burgonyafánkkal

A francia konyha talán egyik legismertebb étele a burgundi marharagu – alias boeuf bourguignon -, az ételeiről és borairól egyaránt híres francia régió, Burgundia büszkesége.

Cookta - 2016.03.13.
@Burgundi @marharagu burgonyafánkkal

Ha a francia konyháról esik szó, mindenki valamilyen bonyolult, ördögi konyhatechnológiai ismereteket megkívánó bűvészmutatványra gondol, pedig ez távolról sem igaz. Tulajdonképpen nagyon egyszerű összeállítani, de érdemes figyelni, hogy jó minőségű alapanyagokat használjuk. A borra különösen igaz, hiszen ebben fő, párolódik a hús, a zöldségek és fűszerek mellett ez adja meg a karakterét. Én jó minőségű portugiesert vagy lágyabb savú kékfrankost ajánlok hozzá!

Én két főre készítettem, de érdemes nagyobb adagban készíteni – a burgonyafánkkal ellentétben nem csak frissen isteni, felmelegítve is az lesz!

Forrás:
Pécsi Borozó magazin

Burgundi marharagu burgonyafánkkal

Hozzávalók 2 főre:
A raguhoz:

  • 500 g friss marhalábszár
  • 150 g házi füstölt császárszalonna kockázva
  • 1 közepes sárgarépa
  • 2 szál szárzeller
  • 3 dl vörösbor (portugieser vagy lágyabb savú kékfrankos)
  • 3 dl marhahús-alaplé
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • fél maréknyi friss, vágott petrezselyem
  • ½ citrom reszelt héja
  • 10 db gyöngyhagyma
  • 4 db koktélparadicsom
  • 1 ág kakukkfű
  • 1 ág rozmaring
  • kevés olívaolaj

Forrás:
Pécsi Borozó magazin

A burgonyafánkhoz:

  • 250 g héjában főtt burgonya
  • 305 g liszt
  • 200 ml tej
  • 20 g élesztő
  • csipetnyi cukor
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 mokkáskanál só

Forrás:
Pécsi Borozó magazin

Elkészítés: A 2×2 cm-es kockákra vágott marhahúst olívaolajon lepirítom.

Forrás:
Pécsi Borozó magazin

Az apróra vágott hagymát és fokhagymát olajon megdinsztelem a szalonnával, s hozzáadom a húsokhoz.

Forrás:
Pécsi Borozó magazin

Ehhez hozzáadom a negyedbe vágott koktélparadicsomokat, a kakukkfű- és rozmaringágat, s egy picit együtt párolom őket. Utána felöntöm a vörösborral, pár percig főzöm, és az alap lével együtt 1,5 órán keresztül kis lángon párolom. Majd az idő letelte után hozzáteszem a 2 cm vastagságúra vágott sárgarépát és zellerszárat, és 30 percig együtt főzöm, közben az alatta levő lé szép sűrűre koncentrálódik. Amikor a hús és a sárgarépa is megfőtt, hozzáteszem az előzőleg vízben kiáztatott gyöngyhagymát, meghintem a petrezselyemmel és a frissen reszelt citromhéjjal.

A burgonyafánkhoz a héjában főtt krumplit meghámozom és lereszelem. Az összes többi összetevővel együtt jól kidolgozom, és olajos kézzel kb. 5 cm átmérőjű golyókat formálok. Enyhén olajos felületre helyezem, és a tenyeremmel kicsit kilapítom. Fóliát helyezek rá, és fél órán át pihentetem. Miután kicsit megkeltek, forró olajban aranybarnára sütöm.

Forrás:
Pécsi Borozó magazin

Forrás:
Pécsi Borozó magazin

Tálalás: Mélytányérba szedem a ragut, és a burgonyafánkot mellé kínálom! A legvégén még egy kis petrezselyemmel, citromhéjjal meghintem.

Forrás:
Pécsi Borozó magazin

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.