A francia konyha talán egyik legismertebb étele a burgundi marharagu – alias boeuf bourguignon -, az ételeiről és borairól egyaránt híres francia régió, Burgundia büszkesége.
Ha a francia konyháról esik szó, mindenki valamilyen bonyolult, ördögi konyhatechnológiai ismereteket megkívánó bűvészmutatványra gondol, pedig ez távolról sem igaz. Tulajdonképpen nagyon egyszerű összeállítani, de érdemes figyelni, hogy jó minőségű alapanyagokat használjuk. A borra különösen igaz, hiszen ebben fő, párolódik a hús, a zöldségek és fűszerek mellett ez adja meg a karakterét. Én jó minőségű portugiesert vagy lágyabb savú kékfrankost ajánlok hozzá!
Én két főre készítettem, de érdemes nagyobb adagban készíteni – a burgonyafánkkal ellentétben nem csak frissen isteni, felmelegítve is az lesz!
Burgundi marharagu burgonyafánkkal
Hozzávalók 2 főre:
A raguhoz:
A burgonyafánkhoz:
Elkészítés: A 2×2 cm-es kockákra vágott marhahúst olívaolajon lepirítom.
Az apróra vágott hagymát és fokhagymát olajon megdinsztelem a szalonnával, s hozzáadom a húsokhoz.
Ehhez hozzáadom a negyedbe vágott koktélparadicsomokat, a kakukkfű- és rozmaringágat, s egy picit együtt párolom őket. Utána felöntöm a vörösborral, pár percig főzöm, és az alap lével együtt 1,5 órán keresztül kis lángon párolom. Majd az idő letelte után hozzáteszem a 2 cm vastagságúra vágott sárgarépát és zellerszárat, és 30 percig együtt főzöm, közben az alatta levő lé szép sűrűre koncentrálódik. Amikor a hús és a sárgarépa is megfőtt, hozzáteszem az előzőleg vízben kiáztatott gyöngyhagymát, meghintem a petrezselyemmel és a frissen reszelt citromhéjjal.
A burgonyafánkhoz a héjában főtt krumplit meghámozom és lereszelem. Az összes többi összetevővel együtt jól kidolgozom, és olajos kézzel kb. 5 cm átmérőjű golyókat formálok. Enyhén olajos felületre helyezem, és a tenyeremmel kicsit kilapítom. Fóliát helyezek rá, és fél órán át pihentetem. Miután kicsit megkeltek, forró olajban aranybarnára sütöm.
Tálalás: Mélytányérba szedem a ragut, és a burgonyafánkot mellé kínálom! A legvégén még egy kis petrezselyemmel, citromhéjjal meghintem.