Írd be, mit keresel:

Húsvéti fogásokkal a világ körül

A húsvéthoz kapcsolódóan minden országnak, népnek megvannak a bevált, elhagyhatatlan, szezonális vagy vallási eredetű ételei. Amíg nálunk a sonka, a tojás és a kalács az általános ünnepi menü, addig a világ számos pontján más fogások köthetők ehhez az ünnephez.
Cookta - 2016.03.14.
Húsvéti fogásokkal a világ körül

Paskha, Oroszország

Az orosz húsvét fontos eleme a túróból, krémsajtból és tojásból készített sajtpiramis, a paskha. A tejföllel, mazsolával, különféle aszalt gyümölcsökkel is gyakran gazdagított, formára préselt piramis oldalán szinte minden esetben ez a két betű szerepel: „XB” azaz Христос Воскрес, amelynek jelentése Krisztus feltámadt. A húsvéti asztalra kerülő paskhát sokszor díszítik gyertyával, de friss virágot vagy extra aszalt gyümölcsöt is szoktak még köré helyezni, s az ünnepre készülő kenyérrel, a kulich-hal fagyasztják.

XB és kereszt a sütemény oldalán

XB és kereszt a sütemény oldalán
Forrás:
iStock

Barszcz biały, Lengyelország

A fehér barszcz a lengyel húsvéti menüben szinte mindig helyet kap. A zöldségalaplével készített, de zöldségektől mentes, fehér kolbásszal és főtt tojással gazdagított leves alapját a fűszeres kovász adja meg, amelyet a leves főzését megelőző 3-4 nappal állítanak össze. A rozsliszttel készített kovászba fokhagyma, babérlevél, szegfűbors és kömény is kerül. A fehér barszczot sok esetben ízesítik tormával.

A tojás tehát nem csak nálunk az újjászületés, így a húsvéti ünnepkör fontos eleme

A tojás tehát nem csak nálunk az újjászületés, így a húsvéti ünnepkör fontos eleme
Forrás:
iStock

Colomba di Pasqua, Olaszország

A panettonéval közeli rokonságot ápoló colomba – vagyis galamb alakú – kalács kizárólag húsvétkor kerül az olasz asztalokra. A stilizált galamb története a régmúlt időkre nyúlik vissza, egy XII. századi győzelem és békeszerződés emlékét hordozza magában. A galamb formájú kalácsot általában vékony cukormázzal és mandulaforgáccsal dekorálják, de a puha, lágy tésztát különféle krémekkel is szokás tölteni, s tetejére bármilyen húsvéti dekoráció kerülhet.

A zseniális olasz kalács, a panettone tésztáját húsvétkor szárnyaló galamb formában sütik meg

A zseniális olasz kalács, a panettone tésztáját húsvétkor szárnyaló galamb formában sütik meg
Forrás:
iStock

Mämmi, Finnország

A tradicionális finn rozskása igazi húsvéti csemegének számít nemcsak Finnországban, hanem a svédeknél is. A finn gasztronómia által kedvelt alapanyagok találkoznak ebben az ételben: a rozs, a maláta és a sötét melasz alkotta alapot őrölt narancshéjjal illatosítják, ízesítik. A középkor óta kedvelt mämmi előkészítése és elkészítése hosszú órákat vesz igénybe, a sütőben töltött idő után több napot áll a hűtőben is, hogy minden íz összeérjen benne. A mämmit a finnek tejjel, tejszínnel vagy vaníliaöntettel nyakon öntve fogyasztják.

Rozs, maláta, melasz keverékéből készül a finn – és svéd – húsvéti édesség

Rozs, maláta, melasz keverékéből készül a finn – és svéd – húsvéti édesség
Forrás:
iStock

Osterchüechli, Svájc

Húsvét közeledtével a svájci pékségekben, kávézókban, cukrászdákban, kioszkokban, élelmiszerboltokban megjelenik az Osterchüechli, azaz a hagyományos húsvéti torta, amit családi vagy akár egyszemélyes kiszerelésben is kapni. A tejberizzsel vagy tejbegrízzel töltött mandulás, mogyorós sütemény omlós tésztából vagy leveles tésztából készített kosárkában pihen. Az Osterchüechli nemcsak a húsvéti asztalra kerül, hanem sokszor a kerti tojáskeresés során, a fű közt is belebotlani egy-egy apróbb süteménybe.

Apró, egyszemélyes pitetortaként is készül a svájci húsvéti kedvenc

Apró, egyszemélyes pitetortaként is készül a svájci húsvéti kedvenc
Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.