Paskha, Oroszország
Az orosz húsvét fontos eleme a túróból, krémsajtból és tojásból készített sajtpiramis, a paskha. A tejföllel, mazsolával, különféle aszalt gyümölcsökkel is gyakran gazdagított, formára préselt piramis oldalán szinte minden esetben ez a két betű szerepel: „XB” azaz Христос Воскрес, amelynek jelentése Krisztus feltámadt. A húsvéti asztalra kerülő paskhát sokszor díszítik gyertyával, de friss virágot vagy extra aszalt gyümölcsöt is szoktak még köré helyezni, s az ünnepre készülő kenyérrel, a kulich-hal fagyasztják.
Barszcz biały, Lengyelország
A fehér barszcz a lengyel húsvéti menüben szinte mindig helyet kap. A zöldségalaplével készített, de zöldségektől mentes, fehér kolbásszal és főtt tojással gazdagított leves alapját a fűszeres kovász adja meg, amelyet a leves főzését megelőző 3-4 nappal állítanak össze. A rozsliszttel készített kovászba fokhagyma, babérlevél, szegfűbors és kömény is kerül. A fehér barszczot sok esetben ízesítik tormával.
Colomba di Pasqua, Olaszország
A panettonéval közeli rokonságot ápoló colomba – vagyis galamb alakú – kalács kizárólag húsvétkor kerül az olasz asztalokra. A stilizált galamb története a régmúlt időkre nyúlik vissza, egy XII. századi győzelem és békeszerződés emlékét hordozza magában. A galamb formájú kalácsot általában vékony cukormázzal és mandulaforgáccsal dekorálják, de a puha, lágy tésztát különféle krémekkel is szokás tölteni, s tetejére bármilyen húsvéti dekoráció kerülhet.
Mämmi, Finnország
A tradicionális finn rozskása igazi húsvéti csemegének számít nemcsak Finnországban, hanem a svédeknél is. A finn gasztronómia által kedvelt alapanyagok találkoznak ebben az ételben: a rozs, a maláta és a sötét melasz alkotta alapot őrölt narancshéjjal illatosítják, ízesítik. A középkor óta kedvelt mämmi előkészítése és elkészítése hosszú órákat vesz igénybe, a sütőben töltött idő után több napot áll a hűtőben is, hogy minden íz összeérjen benne. A mämmit a finnek tejjel, tejszínnel vagy vaníliaöntettel nyakon öntve fogyasztják.
Osterchüechli, Svájc
Húsvét közeledtével a svájci pékségekben, kávézókban, cukrászdákban, kioszkokban, élelmiszerboltokban megjelenik az Osterchüechli, azaz a hagyományos húsvéti torta, amit családi vagy akár egyszemélyes kiszerelésben is kapni. A tejberizzsel vagy tejbegrízzel töltött mandulás, mogyorós sütemény omlós tésztából vagy leveles tésztából készített kosárkában pihen. Az Osterchüechli nemcsak a húsvéti asztalra kerül, hanem sokszor a kerti tojáskeresés során, a fű közt is belebotlani egy-egy apróbb süteménybe.