A Kossuth-kifli egy mandulás vagy diós vajas piskótatésztából szaggatott kifli. A legenda szerint Kossuth Lajos Palugyai Jakab pozsonyi cukrásznál kedvelte meg, aki róla nevezte el. Egy veresegyházi étterem idén 1848 darabot süt belőle a nemzeti ünnepre!
Katlan Tóni Vendéglője a Malomhoz szokatlan módon ünnepli idén az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulóját. 1848 darab Kossuth-kiflit készítenek, amelyből nemcsak az aznap odalátogató vendégeket kínálják meg, hanem a rászorulókra is gondolnak: a Veresegyházi Karitasznak, a Veresegyházi Idősek Otthonába és az óbudai szaléziak részére is küldenek egy-egy nagyobb adagot az illatos ünnepi finomságból.
Aki esetleg lemaradna róla, megnyugodhat: egész márciusban kóstolható a desszert a remek veresegyházi étteremben. Aki pedig elkészítené, íme a recept:
Kossuth-kifli
Hozzávalók:
Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk. A vajat a cukorral és a tojássárgákkal habosra keverjük, belereszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét, majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, lazán összeforgatjuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, óvatosan a tésztába forgatjuk.
Egy közepes méretű tepsit sütőpapírral kibélelünk, belesimítjuk a tésztát, megszórjuk cukrozott darált dióval vagy mandulával.
175 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt világosra sütjük. Ha kihűlt, pogácsaszaggatóval félholdakat szaggatunk belőle.