Írd be, mit keresel:

Megunhatatlan magyaros: a @marhapörkölt

A magyar konyha jellegzetes fogásai a pörkölt, a gulyás és mindenféle paprikás. Közös bennük a hagyma és a fűszerpaprika, ez az alap, amit pörköltalapnak is nevezünk. A gulyás minden esetben lédúsabb, levesesebb fogás, a pörkölt sűrű és szaftos, elsősorban vörös húsokból készül, míg paprikásnak nevezzük azokat az ételeinket, amelyeket tejfölös habarással lazítunk, szelídítünk, krémesítünk.

Cookta - 2016.03.15.
Megunhatatlan magyaros: a @marhapörkölt

Pörkölt sokféle húsból készülhet, de az igazi ínyencek a marhapörköltre esküsznek, méghozzá jóféle vörösborral gazdagítva. A szaft kellő sűrűségét és aromáit a sok vöröshagyma adja, valamint a vele együtt párolt apró kockára vágott zöldpaprika és paradicsom, amelyek szét is főnek, mire a hús tökéletesen omlósra puhul.

Mivel az étel lelke a pirospaprika, nagyon fontos, hogy jó minőségű fűszerpaprikát használjunk. Érdemes kicsit többet fizetni érte vagy bevált helyen vásárolni, akár piacon, őstermelőnél – sok turpisság kiderült ugyanis a paprika hamisításával kapcsolatban. Mivel ez a fűszer adja az étel karakterét, nem érdemes éppen ezen spórolni. Fontos tudni azt is, hogy a pirospaprikát jó sötét helyen tartani, hogy a színét megőrizze, ne fakuljon ki, és vannak, akik a hűtőben tárolják, mert így jobban megőrzi aromáját.

Köretként leggyakrabban pirított tarhonyát vagy főtt burgonyát, köménnyel főzött krumplit kínálunk hozzá, de galuskával, akár rizzsel is szokták kínálni. A maradék pörkölt tökéletes feltét főzelékekhez.

Ha tehetjük, szép időben, társasággal bográcsban is érdemes elkészíteni, természetesen többszörös adagból… Jó étvágyat!

Marhapörkölt pirított tarhonyával

Hozzávalók:

  • 1 kg marhalábszár
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 db tv paprika
  • bors
  • pirospaprika
  • 1 evőkanál Erős Pista
  • 2 dl paradicsomsűrítmény
  • 2 dl vörösbor
  • 25 dkg tarhonya
  • 1 dl olaj

Elkészítés: A marhalábszárat kis kockákra vágjuk.

A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk. Pörköltalapot készítünk: egy lábasban kis olajon megpároljuk a hagymát. Amikor üveges, hozzáadjuk a felaprított paprikát és paradicsomot, együtt pirítjuk néhány percet. Rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük.

A pörköltalapra rádobjuk a húst, és addig pirítjuk, míg a hús ki nem engedi a levét.

Ekkor felöntjük vörösborral, és kb. 20 percig főzzük.

Ezután felöntjük 1 liter vízzel, lefedjük, és 1 órát így főzzük kis lángon. Ezután hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt és kis vizet, majd ezzel is legalább 20 percig főzzük még. Mielőtt lezárjuk, kóstoljuk meg, hogy megpuhult-e a hús. Ha biztosra akarunk menni, akkor kuktaedényben készítsük.

Közben egy edényben a maradék olajon megpirítjuk a tarhonyát.

Amikor már aranybarna minden szem tarhonya, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, sózzuk, és közepes lángon készre főzzük 15 perc alatt.

A puhára és szaftosra főtt marhapörköltet a tarhonyával tálaljuk.

Fotók: Hámori Zsófia

Fotók: Hámori Zsófia

Ehhez az ételhez Mikes Márk bormester ezt a bort ajánlja:

Próza 2013

A pörköltekhez fűszerezettségétől függően különböző vörösborokat szoktam ajánlani. Ebben a változatban a klasszikus marhapörkölt mellé egy könnyedebb, de határozott karakterű vörösbort képzeltem el. A Próza egy reduktív vörösbor tele pirosbogyós gyümölcsökkel és simogató, lágy savakkal.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.