Írd be, mit keresel:

@Húsvéti @kalács illatosan, foszlósan

Ünnepi alkalmakkor alapételünk, a kenyér kaláccsá változik: a kenyértészta tojással, vajjal, tejjel gazdagodik, sőt gyakran kerül bele mazsola, dió, mák, vagy a sósabb változatoknál sonka, medvehagyma. A húsvéti asztalról elmaradhatatlan, a házi az igaz, amihez mutatunk is egy alapreceptet.

Cookta - 2016.03.24.
@Húsvéti @kalács illatosan, foszlósan

A kalács alapja tulajdonképpen egy egyszerű, kissé édes kelt tészta, amibe a liszt és az élesztő mellett vaj, tej és tojás is kerül. A lényeg a jó és friss alapanyag, a hozzávalók hőmérséklete – vagyis mindig szobahőmérsékletű alapanyagokkal érdemes dolgozni a kelt tésztánál, hogy az élesztő a leghatékonyabban tudjon dolgozni. A kalács annál foszlósabb és finomabb, minél szebben kidolgozott és kelesztett a tészta. A kelt tészta készítésének trükkjeiről itt olvashatsz >>

Forrás:
iStock

A kalács gazdagítható mazsolával, reszelt citromhéjjal, megtölthető dióval, mákkal, részben vagy egészben készülhet kakaóval is – bár a sonka mellé inkább a natúr, esetleg kevésbé édes és medvehagymával gazdagított változat illik leginkább. A tetejét megszórhatjuk szezámmal, mákkal, jégcukorral – ízlés szerint.

Forrás:
iStock

Húsvéti fonott kalács

Hozzávalók:

  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg rétesliszt
  • 1 nagyobb tojás 2 evőkanál tejjel felverve
  • 1 csomag instant élesztő (7 g-os)
  • 8 dkg lágy vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 1 csapott teáskanál só
  • 1 kis citrom reszelt héja
  • kb. 2-2,5 dl langyos tej
  • A tetejére:
  • 1 teáskanál porcukor
  • 2 teáskanál víz

Elkészítés: Tálba szitáljuk a kétféle lisztet, hozzáadjuk az élesztőt, a porcukrot, a lágy vajat, a sót, a citrom reszelt héját, a tejet és a tojás bő 2/3 részét, és robotgéppel sima, fényes tésztát dagasztunk. Konyharuhával letakarva, langyos helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát 3 felé osztjuk, rudakat sodrunk belőle, összefonjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a maradék tojással megkenjük, és langyos helyen még kb. 30 percig kelesztjük.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük, a kalácsot a forró sütőbe toljuk, és 30-35 perc alatt megsütjük. A tetejét megkenjük még melegen a vízzel kikevert porcukorral, ettől lesz szép fényes. Sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Forrás:
iStock

100 recept a kenyérlángostól a karamelles csigán át a hagymás lepényig, mindegyik megsütve, tesztelve, ellenőrizve. A kelt tészta készítése könnyen elsajátítható, akár ennek a könyvnek a segítségével. Mert azt mindenki tudja, hogy a sütőből kikerülő kelt tészta íze és illata semmihez sem hasonlítható, egyszerűen ellenállhatatlan!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.