Mivel én már nagyon várom a nyarat itt a hideg Norvégiában, arra gondoltam, hogy egy nyárra emlékeztető receptet hozok ma nektek, egyik nagy kedvencemet, a lángost.
Az egész család imádja, és így egy kicsit emlékezhetünk a hazánkra. Már majdnem 4 éve élek Norvégiában, szeretem és gyönyörű, elképesztő itt a természet, de az időjárás nagyon cudar. A húsvét szeles, hideg és esős volt, az biztos, hogy nem mostanában jön a tavasz.
Szóval lángossal nosztalgiázunk, vele várjuk a napfényt és a meleget. Ráadásul balatoni lány vagyok, és a Balatonon egy jó strandolás után természetesen nem hiányozhat a lángosevés. Ez a recept jól bevált, már nagyon sokszor megcsináltam a család örömére. Jó sok tejföllel, sajttal és persze fokhagymával az igazi! Remélem, ízleni fog, és kedves emlékeket idéz nektek is. :)
Lángos
Hozzávalók:
Elkészítés: Az élesztőt kevés tejben 1 kiskanál cukorral felfuttatjuk. Ezt ráöntjük a lisztre, és minden más alapanyag jöhet bele sorjában. Jól kidolgozzuk – robotgéppel egyszerű, így nem fárad el a kezünk és ugyanúgy, vagy még jobban kidolgozza a tésztát.
Dagasztás után megszórjuk a tetejét egy kis liszttel, hogy ne ragadjon hozzá a kelés közben a ráterített konyharuhára, és jó meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
Utána jöhet a nyújtás: kb. 2-3 cm vastagra nyújtjuk ki, aztán kis köröket vágunk ki belőle (a méret attól függ, hogy ki milyet szeretne), amit még a kezünkkel a közepétől kinyújtunk körbe-körbe haladva.
Bő, forró olajba tesszük, és mindkét oldalán szép aranybarnára sütjük. Konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük róla a felesleges olajat, és jöhet a falatozás tejföllel, fokhagymával, reszelt sajttal, ki hogyan szereti. 🙂