Szeretjük a maradékmentést, mert ételt kidobni nem jó, és mindig kreativitásra sarkall, ha egy kicsit ötletelni kell, mihez kezdjünk például egy olyan remek alapanyaggal, mint a főtt tojás, amiből húsvét után gyakran marad bőséggel. Ehhez adunk ötleteket!
Ha valaki épp húsvét utánra időzítette a tavaszi karcsúsodást, vagyis épp most kezdene diétába, az nagy csapást mérhet a megmaradt főtt tojásra a RETRO TOJÁSDIÉTÁVAL. Nem ínyenc és nem engedékeny, sőt elég unalmas és szigorú, viszont nagyon hatékony. Mi 3 napnál tovább nem ajánljuk, mert szerintünk szükséges a vitamin és a rost a szervezetnek, vagyis zöldség és gyümölcs nélkül ennél több ideig nem érdemes csinálni.
Tökéletes tavaszi vacsorát keríthetünk, mégpedig percek alatt, ha TÖLTÖTT TOJÁST készítünk. A végtelenségig variálható, tehetünk bele medvehagymát, tonhalat, apróra vágott sonkát, kapribogyót, olívát, kedvünk szerint fűszerezhetjük curryvel vagy épp zöldfűszerekkel. Egy kis tejföllel meglocsolva betolhatjuk a sütőbe 10 percre, ha melegen szeretnénk fogyasztani.
A keménytojásból pörköltalapon főzelékhez vagy akár tésztához, párolt rizshez készíthetünk TOJÁSPÖRKÖLTET. Gazdagíthatjuk kolbásszal, debrecenivel, de ha húsmentesen szeretnénk, akár csiperkegombával – a lényeg a hagymás alap és a jó minőségű pirospaprika.
A RAKOTT KRUMPLI örök klasszikus és kedvenc, mikor lenne időszerűbb az elkészítése, ha nem most, amikor sok főtt tojás áll rendelkezésünkre? Többféle módon készülhet, variálható különféle húsfélékkel, akár zöldségekkel és sajttal is, de ami biztos, az a főtt burgonya és a tojás. Illetve sok, még több tejföl! 🙂
Felvágottak és sajtok mellett jó alternatíva reggelire vagy vacsorára a TOJÁSKRÉM. A maradék keménytojásból pillanatok alatt elkészül, jól variálható, kedvünkre fűszerezhető. A lereszelt tojást krémsajttal vagy tejföllel krémesíthetjük, a lengyel vagy zsidó tojás esetén libazsírral keverjük el. Ízesíthető szinte bármilyen zöldfűszerrel, de akár pirospaprikával, borssal, jól illik hozzá a mustár, de izgalmassá tehetjük egy kis curryvel is.
A SKÓT TOJÁS egy nagyon mutatós feltét vagy akár önálló fogás: fűszeres darált hússal körülvett főtt tojás, amit zsemlemorzsában megforgatva, majd olajban sütünk ki, lényegében tojással töltött FASÍRT vagy egyszemélyes Stefánia-vagdalt. Egy saláta mellé ugyanúgy tökéletes, mint egy tavaszi főzelékhez…
Aki szereti az indiai ízvilágot, készíthet tojáscurryt a maradék főtt tojásból. Hasonlatos a tojáspörkölthöz, csak a fűszerezés különbözik, és egy kis párolt rizzsel izgalmas és egyszerű vacsora. Felforrósított olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát és fokhagymát (eddig pörköltalap), majd egy kis gyömbért és aprított chilit adunk hozzá, megszórjuk curryvel, felöntjük kókusztejjel. Sózzuk, borsozzuk, és néhány perc alatt szaftosra főzzük, majd a cikkelyekre vagy félbevágott tojásokat beletesszük, összeforraljuk.
Ha a tavaszi langyos, napos időben inkább salátára vágyunk, akkor tökéletes a franciák klasszikusa, a nizzai saláta. Alakbarát, de tartalmas, friss, de nem leszünk éhesek fél órán belül, és persze nagyon finom. Friss zöld saláta, főtt tojás, főtt krumpli, főtt zöldbab, paradicsom, tonhal és lilahagyma mindig van benne, kiegészítheti olajbogyó és articsóka, kapribogyó is. Vinaigrette-szósszal locsolják meg, ami pici mustár, borecet és olívaolaj keveréke, sóval, borssal ízesítve.
További tojásos ötletek és receptek
A „Terülj, terülj asztalkám!” sorozat e kiadványában válogatást találunk a legjobb 100 tojásétel receptjeiből. Többek közt megtudhatjuk, hogyan készül a Hideg tojás pikáns mártással, a Majoránnás tojásleves, a Piskótacsók, a Zöldbab krémmártással, a Berber omlett.