Írd be, mit keresel:

Az óperenciás paprikás csirkén innen és túl

Ha Budapest utcáit járjuk, lépten-nyomon szembejönnek velünk az olasz, kínai és török éttermek. Népszerűségük töretlen, hiszen éhes, különlegességekre vágyó szájakra találtak szerte a világban. A kiáramló illatok bevonzanak, hogy együnk pár finom falatot. Hol vagyunk mi hozzájuk képest, és hogyan hódítja meg a lángos a New York-i rendőrök szívét? A magyar ízek külföldre vándorolnak.

Míg a kínai éttermek csak úgy szaporodnak, a magyar éttermek jóval gyérebb számban vannak jelen a külföldi „ízvonalban”. Ez annak is köszönhető, hogy kicsi ország vagyunk, bár erős is, már ami az ételeinket illeti: elég csak Erős Pistánkra gondolni. Úgy hiszem, mindenkinek meg kell ismernie a magyar ízeket. Én személy szerint rajongok a hazai konyháért, és bizton állítom, nálam senki sem eszi lelkesebben a rakott krumplit.

Cookta - 2016.04.03.
Az óperenciás paprikás csirkén innen és túl

Furcsaságaink

A magyar ételek egy része meglepi a külföldieket, a szokatlan párosítások és alapanyagok megosztóak számukra.

Otthon mindig rohantam a konyhába, amint megéreztem a nokedli illatát. Mikor pedig kiderült, hogy tojásos, az maga volt a boldogság. Anyukámnak úgy kellett kitessékelnie a konyhából ebédig. Szóval a tojásos nokedlire nekünk semmi panaszunk nincsen, de külföldi szemmel már jóval furcsább: a nokedlit még ismerik nudli vagy specliként, de egyszerűen nem értik, miért teszünk az omlettbe tésztát. Mi viszont nem érjük be ennyivel, olykor kerül mellé pörkölt és tejföl a tetejére.

Minden olasz rémálma az édes tészta, sok felhúzott szemöldökkel büszkélkedhet a külföldiek körében. Valljuk be, a tészta eléggé multifunkcionális étel nálunk. Esszük sósan és édesen, sőt megesik a kettő ötvözete is a káposztás tészta esetében, amit nem kímélünk, ha kristálycukorról van szó. Külföldi szemmel a tészta tradicionális sós étel, így amint mi mákot, diót zúdítunk rá egy adag lekvárral, addig az olaszok csak azt mondogatják, hogy „mamma mia!”

A mama mindig buzgón tolta elém a gyümölcslevest, hogy egyek még egy picit, aztán jön a főétel. Én pedig boldogan kanalaztam be ezt a gyümölcsös álmot. Megesett az is, hogy meleg volt az imádott finomság, ilyenkor kevésbé voltam lelkes, de meg kellett enni, mert a mama azt mondta. Ma már, ha lehet, mindig hidegen fogyasztom, de a külföldieket könnyen meg lehet lepni az édes levesünkkel, ezért sok külföldit csalogató helyen a gyümölcsleves inkább hideg desszertként van jelen az étlapon.

Forrás:
iStock

A nagy kedvencek

Ha néhány ételünk nem is arat osztatlan sikert a külföldiek körében, azért vannak igenis nagyon kedveltek. Ilyen például a lángos, ami egyre népszerűbb, mégpedig Amerikában. Amikor a nyári melegben a víz mellett heverészünk, ki nem hagynánk, mindegy, hogy sajtos, fokhagymás, tejfölös, csak lángos legyen! A magyar strandokról ez a finomság meg sem állt Manhattanig, ahol mozgó kis furgonnal árulják a magyar különlegességet. A New York-i járókelők csak úgy kapkodnak a tányérnyi sült tészta után. Szuper ínyencség számukra, rajta a sok földi jóval. Bizony a biztonság őreit is rabul ejtette, így több rendőr kezéből eltűnt a fánk, helyet adva a lángosnak.

Van itt más is, igen, a paprikás csirke, azaz a sokszor emlegetett chicken goulash. Igazi hungarikumnak számít. Benne van minden, amit egy jó magyaros étel megkíván. A pirospaprikától kezdve a hagymán és húson át, egészen a tejfölig. Tipikus alföldi étel, melyet az ott élő parasztok terjesztettek el. Több mint kétszáz éve jelent meg, és azóta gazdagítja konyhánkat. Jól emlékszem, a holland cserediákomat teljesen levette a lábáról, és bátran szedett magának repetát belőle.

Fotók: Hámori Zsófia

Fotók: Hámori Zsófia

Lehet, hogy ételeink nem a könnyű kategóriába tartoznak, éppen ezért nehezebben terjednek el. Viszont szívvel-lélekkel készülnek, büszkék lehetünk rájuk. Gondoljunk csak a vasárnapi tartalmas húslevesre… És hány meg hány túrós csusza csalt már mosolyt az arcunkra?

Végezetül… hmm, kéne enni egy kis lángost!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.