Írd be, mit keresel:

Együk meg a tavaszt, @virágot @minden @tányérra!

A tavaszi időszakban már mindenki nagyon várja a friss, harsogó zöldeket, az első zöldségeket, amelyek mellé akár egy kevés virágot is elfogyaszthatunk. Az ehető virágok régóta jelen vannak az életünkben, gondoljunk csak az ibolyából készített szörpre, a főzéshez használt sáfrányos szeklicére illetve a palacsintatésztába kisütött bodza- vagy cukkinivirágzatra.
Cookta - 2016.04.06.
Együk meg a tavaszt, @virágot @minden @tányérra!

Mostanában azonban az éttermi gasztronómia is előszeretettel használja a virágokat, amelyek egyre nagyobb teret hódítanak a konyhán és a tányérokon.

A különféle ehető virágok elsősorban esztétikai okokból kerülnek terítékre, egy-egy árvácska, kankalin, ibolya vagy épp büdöske csak színt visz a tányérunkra, de nagyobb mennyiségben akár salátához is adhatjuk néhányukat.

Forrás:
iStock

A már korábban említett sáfrányos szeklice kifejezetten jó saláta-alapanyag, de pitypangból vagy épp snidlingvirágból, szegfűből, hibiszkuszból vagy rózsabimbóból is kerülhet egy kisebb maréknyi a friss zöldsalátánkba. A pitypang esetében nemcsak a virágzatot, hanem a növény leveleit is érdemes felhasználni. A tavaszi asztaldísznek vásárolt csokornyi tulipánból szintén csemegézhetünk, a virág szirmait nyugodtan belecsempészhetjük különféle salátákba. A sarkantyúkát is tányérra tehetjük, nagyon jó partnere a különféle sajtoknak, tésztaételeket is dekorálhatunk vele.

Forrás:
iStock

A virágoknak bérelt helyük van a cukrászatokban. Az ibolya, orgona, levendula, bodza, akác, hárs, rózsa ezernyi módon járul hozzá, hogy még finomabbak legyenek a desszertjeink. Ezekből a virágokból készíthetünk szörpöt, szirupot, lekvárt, különféle esszenciákba menekíthetjük az ízüket, illatukat, de talán a legegyszerűbb megoldás, ha cukrozva dolgozzuk fel, így tartósítjuk a tavasz, a nyár illatát.

A virágból készített cukrok esetében akár többféle virágot, gyümölcsöt is házasíthatunk, amelyeknek illata és íze egymást erősíti. Jó választás lehet a levendula, narancshéj, vanília kombináció. A maréknyi virágot, a fehér részétől teljesen megtisztított – lehetőleg bio – narancshéjat és a vaníliarudat egy befőttes üvegbe tesszük, cukorral felöntjük, lezárjuk, majd legalább két hetet hagyjuk érni. Az elkészült cukorral könnyedén ízesíthetünk különféle süteményeket, de kávé, tea mellé is kínálhatjuk.

Forrás:
iStock

Az italainkat nemcsak virágokból készített szörpökkel, szirupokkal gazdagíthatjuk, hanem a tavaszi pikniken igazán látványos lehet, ha virágos jégkockával szervírozzuk őket. Ehhez semmi másra nincs szükség, csupán a jégkocka készítésekor minden egyes mélyedésbe helyezzünk valamilyen ehető virágot. Mutatós az ibolya, az árvácska, a rózsaszirom vagy rózsabimbó is.

És ne feledkezzük meg a hibiszkuszvirággal és rózsaszirmokkal, olykor szárított ibolyával vagy levendulával ízesített aromás teákról sem!

Forrás:
iStock

Legtöbbször az egészen pici dolgok teszik nagyszerűvé a világot – az aprócska ibolyavirág, a tündérillatú levendula… Az örök virág, a rózsa pedig a mindennapok konyháját emelheti a legmagasabb gasztronómiai élmények csúcsára. Receptgyűjteményünk egészen egyszerű alapanyagokból elegáns és bájosan kedves finomságok elkészítéséhez szeretne kedvet csinálni.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.