A hűs és édes desszert mindannyiunk kedvence, tavasztól őszig képesek vagyunk minden nap elcsábulni. De nem kell feltétlen zsíros tejszín és cukor a jó fagyihoz, otthon egészségesebb változatokat is készíthetünk – tejtermék, cukor nélkül, mindenmentesen!
Három igazán jó alap létezik az egészséges vegán fagyikhoz, ezek a banán, az avokádó és a kókusztej, ezekből lesz igazán krémes, selymes a fagyi. Mindhárom alapvetően semlegesebb ízű, így fűszerrel, karakteres gyümölccsel, kakaóporral ízesíthető úgy, hogy háttérbe szoruljon a becsapós vegán alapanyag íze. Mutatunk is három változatot, hogyan készülhet gyorsan és egyszerűen az egészséges fagyi!
Mogyorófagyi
Hozzávalók: 1 érett banán, 2 dl sűrű kókusztej, 10 dkg mogyoró, 2 evőkanál méz vagy agave-, juhar-, rizsszirup
Elkészítés: A mogyorót száraz serpenyőben néhány perc alatt illatosra pirítjuk, majd konyharuhára öntjük, és ledörzsöljük a héját. Ezután aprítóba tesszük, és durvára daráljuk. A banánt felkarikázzuk, és a kókusztejjel összeturmixoljuk, ízlés szerint édesítjük, majd beleforgatjuk a mogyorót. Fagyasztóba tesszük, időnként átkeverve hagyjuk megfagyni.
Csokifagyi
Hozzávalók: 2 érett avokádó, 3 evőkanál holland kakaópor, 1 dl rizstej/zabtej/kókusztej, 3 evőkanál méz vagy agave-, juhar-, rizsszirup
Elkészítés: Az avokádókat félbevágjuk, magjukat kiemeljük, húsát kikaparjuk, és turmixgépbe tesszük a többi alapanyaggal. Egyszerűen összeturmixoljuk, majd a fagyasztóba tesszük, míg meg nem dermed.
Eperfagyi
Hozzávalók: 2 érett banán, 25 dkg eper, 1/2 rúd vanília
Elkészítés: A banánt felkarikázzuk, az epret megtisztítjuk és feldaraboljuk, és mindkettőt egy tálcára terítve a fagyasztóba tesszük 1-2 órára. Ezután turmixgépbe tesszük a fagyott gyümölcsöt, hozzáadjuk a vanília kikapart magjait, és pépesítjük. Ha nem elég édes, akkor 1-2 kanál mézet vagy juharszirupot adhatunk hozzá.