Szenvedély, kritika, tűz, szemtelen szókimondás – ezzel tűnt ki Gordon Ramsay a főzős műsorok sokaságából, és persze hihetetlen profizmusával. A szakácskönyveiben szerencsére sokkal barátságosabb, mindjárt ki is derítjük, miért.
Az érces, karcos sztárszakács jelenség: retteg tőle mindenki a tévé képernyőjén, mert mindenkit kioszt, mindenkinek meglátja a gyengéit, de nem azért, mert kukacoskodik vagy szőrszálhasogat, csak egyszerűen nem érti, miért kell fagyasztott halból főzni, ha tíz méterre a tenger, miért nem lehet kimenni a piacra szezonban, miért nem a vendég a legfontosabb, az étel a legszentebb dolog egy étteremben.
És éppen ezért imádnivalóan kedves és szolgálatkész, együttműködő és barátságos a szakácskönyveiben: mert neki az étel a legszentebb. Az íz, az élmény, a kreáció. Minden fontos információval ellátja a gasztronómiával barátkozókat: bemutatja a legfontosabb alapanyagokat, részletesen elmondja, mit és hogyan készítsünk elő. Ne legyenek gátlásaink: a tévéből ismert sztárszakács csak a profikat – tanult szakácsokat és éttermi szakembereket – kritizálja (jogosan), a gasztronómiára, ízekre és új fogásokra nyitott szakácskönyv-forgató lelkes amatőröket szereti, segíti, támogatja, mégpedig maximálisan.
Mi éppen a gasztronómiára és új ízekre nyitott, házias, klasszikus, de kicsit felfrissített ízeket keressük, szívesen kipróbáljuk és játszunk minden újjal – ugyanabban a szellemben, amit Ramsay új szakácskönyve, a GORDON RAMSAY FŐZŐISKOLÁJA is sugall. Kincs lesz ez a könyv nekünk, és reméljük, hogy mindannyiunknak új horizontokat nyit a gasztronómiában.
A remek receptek mellett kiemelten hasznos a konyhai alapanyagok és eszközök felsorolása és bemutatása, így mindenki jól felszerelkezve és biztos tudással kezdhet neki Ramsay receptjeihez, emellett minden ételhez egy személyes megjegyzés, bemutató is tartozik, illetve a recept végén egy hasznos tipp vagy trükk, akár az alapanyagokra, akár a készítésre vonatkozóan. Az általunk kiválasztott fogások ismerősek, de mégis újak, a fűszerezésnek köszönhetően, és akár menüként is elkészíthetőek.
Ízelítőnek egy recept a már előrendelhető könyvből:
Jerk csirke
Hozzávalók 4 személyre:
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 220 fokra (gázsütő 7. fokozat).
2. A páchoz az összes hozzávalót, kevés fekete borsot és olívaolajat összekeverünk. A húst ezzel a keverékkel alaposan bedörzsöljük. Hagyjuk állni legalább 1 órát (még jobb, ha egész éjszakán át pácoljuk).
3. Közepes lángon felforrósítunk egy széles, sütőben is használható edényt, és olajat öntünk bele. A csirkedarabokat kb. 10 perc alatt egyenletesen aranybarnára pirítjuk. Hozzáöntjük a Worcestershire-szószt, és még 2 percig pirítjuk.
4. Az edényt lefedjük (vagy fóliával letakarjuk), és az előmelegített sütőbe tesszük 20 percre, hogy a csirke átsüljön. (Ha nincs megfelelő edényünk, a húst tegyük tepsibe.) Hogy a hús még szebb színt kapjon, az utolsó 5 percben a fedőt (vagy fóliát) levesszük.
5. Forrón, rizzsel tálaljuk.