Ha ünnepelni szeretnénk, tortával tesszük, legyen az születésnap, névnap, évforduló – de persze ünneplésre mindig kereshetünk okot, főleg ha van egy ilyen brutális csokitorta-receptünk!
Ennek az elképesztően finom csokoládétortának nem bonyolult vagy nehéz az elkészítése, viszont nagyon fontos, hogy jó minőségű kakaóport és csokoládét használjunk hozzá, hiszen ez a lelke ennek a desszertnek. Nem pikk-pakk desszert, mert sütni, hűteni is kell, de megéri a ráfordított időt és türelmet.
Mivel nagyon intenzíven csokoládés ez a torta, érdemes gyümölccsel díszíteni, tálalni, de akár a piskótalapot is megkenhetjük egy réteg savanykásabb lekvárral a csokikrém előtt. Nagyon jól illik hozzá szezonban az eper, a málna, a meggy vagy akár a ribizli is, de kellemes áfonyával, filézett naranccsal is.
Nagyon csokis csokoládétorta
Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:
A kakaós piskótához:
A csokikrémhez:
Elkészítés: A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a sárgáját is, végül hozzászitáljuk a kakaóporral és a sütőporral elkevert lisztet, és óvatosan összeforgatjuk. A tésztát sütőpapírral bélelt 22 cm átmérőjű kikent, lisztezett kapcsos tortaformába öntjük, és 160 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Hagyjuk kihűlni, majd kivesszük a formából, és vízszintesen félbevágjuk.
A krémhez felmelegítjük a tejszínt a cukorral, ha feloldódott, hozzákeverjük a kakaóport, a felaprított csokoládét, legvégül a vajat. A tűzről levéve hagyjuk hűlni, majd dermedésig a hűtőbe tesszük.
A kihűlt krémet átkeverjük, felét betöltjük a két lap közé, majd kívülről is bevonjuk vele a tortát.
Díszíthetjük málnával, eperrel, tetszés szerinti gyümölccsel vagy csokireszelékkel, tálaláskor kínálhatunk hozzá egy kis tejszínhabot.