Írd be, mit keresel:

Cseresznyefesztivál – virágzástól befőzésig

A ropogós, édes cseresznye a gyümölcsök hercegnője, Nagykörű büszkesége, a cseresznyevirágzás pedig a településen az egyik legfontosabb esemény, amit fesztivállal ünnepelnek.

Nagykörű Magyarország cseresznyéskertje, a speciális klíma nagyon kedvez itt az egyik első nyári gyümölcsnek. A cseresznyefa virágzása itt ünneppé nőtte ki magát, kissé hasonlóan, mint Japánban, de persze más gyökerekkel, más hagyományokkal. A nagykörűiek szerint a tavaszi változékony, sokszor szeszélyes időben ez az első olyan pillanat az évben, amikor a természet megmutatja, mennyi cseresznye lesz az adott évben. Megmutatja a lehetőségeket, de nem kizárt, hogy a tavaszi fagyok még beleszólnak a leendő termésbe: ezért fontos elkerülni a fagyot és reménykedni a hosszú virágzásban, hogy a szorgos méhek és a lágy tavaszi szellő kellően porozzák a csodás virágokat.

Cookta - 2016.04.16.
Cseresznyefesztivál – virágzástól befőzésig

Forrás:
iStock

Nagykörűben pedig nemcsak reménykednek a szép időben, de fagyűző szertartást is tartanak, fénnyel, tűzzel, énekkel, imával, tánccal és cseresznyefa-öleléssel. Régi és szép hagyomány, hogy a gyermekre vágyó párok virágzó cseresznyefát átölelve várják a gyermekáldást.

A cseresznyének Nagykörűben egész ünnepsorozata van: a Cseresznyevirág Ünnep a „Virágzástól Befőzésig” című turisztikai programsorozat első eleme, amit majd követ a ropogós piros cseresznye vására, a cseresznyefesztivál és a befőzés napja is.

Forrás:
iStock

Nagykörű, a gyönyörű – ahogy magukat nevezik – 2016. április 16-án ünnepli idén a cseresznye virágzását: lesz faölelés, termékenységi áldás és termékenységi tánc, de profánabb vendégeknek pálinkakóstolás, birkapörkölt, kecskesajtok arzenálja, házias ízek, nagy forgatag, de legfőképpen rengeteg virágzó cseresznyefa és TAVASZ!

A nagykörűi gazdák termékei egész évben megtalálhatóak Budapesten is a Városmajorban, a templom előtti termelői piacon, minden héten hétfőn, szerdán és pénteken, szombatonként pedig a Komjádi-uszoda előtt. A piacozók hajnalban gyűjtik össze a friss és helyi zöldségeket, gyümölcsöket, és hozzák a fővárosba a finom, friss árut, sajt, kolbász, tojás, házi tészta is vásárolható helyi termelőktől.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.