Akár a nyár slágere is lehet majd ez az egyszerű, sütés nélküli túrótorta, melyet ízlés szerint szezonális gyümölccsel készíthetünk el. Mivel már megjelent az eper a piacokon – igaz, ez még nem a napérlelte, édes, szabadföldi magyar eper –, a vállalkozó kedvűek már most elkészíthetik ezt a sütés nélküli tortát.
A torta alapja készülhet babapiskótából vagy éppen kekszből, mert mindegyikkel finom. A torta elkészítése nem egy bonyolult feladat, több időt csakis a várakozás vesz igénybe, ameddig a torta a hűtőben pihen, hogy kellően megdermedjen, és szeletelhető, majd fogyasztható legyen.
Citromos-epres túrótorta (sütés nélküli)
A tortaalap
Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
A babapiskótát morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a felolvasztott, forró vajat, és keverjük alaposan össze.
Ezután kanalanként adjuk hozzá a tejet, hogy könnyen összeálljon a tészta.
Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük bele a piskótás keveréket, és lapogassuk el tenyérrel egyenletesen.
Ezután tegyük be legalább fél órára a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen a piskótás alap. Végül vegyük ki a hűtőből, óvatosan húzzuk le a sütőpapírt, majd a papírral együtt helyezzük vissza a tortaformába.
A citromos-epres krém
A pudingot a vízzel keverjük simára, majd kevergetve főzzük sűrűre. Ezután vegyük le a tűzről, majd hűtsük ki egészen.
A túrót a cukorral, a citromlével és a citromhéjjal keverjük simára, majd keverjük hozzá a kihűlt pudingot is.
A vizet forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett adjuk hozzá a porzselatint. Ezután addig keverjük, míg a zselatin teljesen fel nem oldódik, majd hűtsük ki, hogy éppen csak langyos legyen. Ezután öntsük hozzá a túrós-pudingos masszához, és szintén keverjük alaposan össze.
Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, és kb. a felét daraboljuk fel. A nagyobb szemeket vágjuk félbe, és tegyük félre a díszítéshez.
A tejszínt verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a túrós keverékhez. (Ízlés szerint habtejszínnel is készíthetjük, de tapasztalatom szerint a növényi tejszín jobban tart, nem esik össze.) Ezután a feldarabolt epret adjuk hozzá a habos krémhez, és óvatosan forgassuk össze.
Végül a babapiskótás alapra kanalazzuk rá az epres-túrós tölteléket, és egyenletesen simítsuk el a tetejét, majd 2-3 órára tegyük be a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
Amikor a torta már teljesen megdermedt, vegyük ki a hűtőből, majd helyezzük rá az előzőleg félbevágott eperszemeket. Ezután öntsük le tortazselével, majd szintén tegyük be a hűtőbe, hogy a tortazselé kellően megdermedjen (a tortazselét a tasakon lévő leírás szerint készítsük el).
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.