Írd be, mit keresel:

Ó, Oreo – mi a te titkod?

Senkinek sem kell bemutatni a csokis kekszet, ami mára meghódította az egész világot. Beleharapva, kettészedve, tejbe mártogatva, így is, úgy is elvarázsol mindenkit. Szinte könyörög: vegyél le a polcról, vigyél magaddal – és lám, koppan is a kosár alján.

De mitől ennyire népszerű az Oreo keksz? Ha jobban belegondolunk, két csokis lap között édes, fehér krém lapul, nem különösebben izgalmas édesség, mégis sokak kedvenc finomsága lett az évek során. Elég beírni nevét a keresőbe, képek millióin köszön vissza ránk, és nemcsak magában fogyasztják sokan, hanem sütemények, fagylaltok alkotóeleme vagy ihletője is lett. Nézzük csak meg a titkát!

Cookta - 2016.04.17.
Ó, Oreo – mi a te titkod?

Forrás:
iStock

A kezdetek

Szinte hihetetlen, de az Oreo története 104 évvel ezelőtt kezdődött. Az amerikai Nabisco manufaktúra készítette az eredeti kekszet 1912-ben. Akkor még nem gondolták, mekkora sikere lesz süteményüknek. Megalkották újdonságként, és az Oreo azonnal letaszította a trónról addigi legnépszerűbb terméküket, a Hardtack nevű kekszet, és a csúcsra tört.

Az Oreo név többféle eredetre is visszavezethető. Semmiképpen sem szerették volna, hogy újdonságuk tucattermék legyen, így kitaláltak számára egy aranyszínű csomagolást, ami segített kitűnnie a többi keksz közül. Így került a polcokra az aranyszínű fémdoboz, átlátszó tetővel, benne a csokis keksszel. Izgalmas volt, és egészen más, mint a többi áru. Ráadásul az Oreo első két betűje, vagyis az „or” franciául aranyat jelent. Egyszerű, de nagyszerű!

A másik lehetséges névadás szerint: az eredeti Oreo formája is más volt a kezdetekben, a legelső kekszek domborúak voltak, az Oreo név akár innen is származhat, görögül ugyanis a domb, hegy neve igencsak hasonlatos a híres kekszéhez (όρος – óros).

Ahogy teltek az évek, a keksz több változáson ment keresztül, íze és alakja is megújult. Mostani formáját, azaz a kerek, virágmintás és feliratos alakját csak 1952-ben nyerte el, William A. Turnier terve alapján. Az Oreo mintázata mára a márka részévé vált: a négylevelű lóherék mellett az egykori gyártó Nabisco kiváló minőséget jelképező logója is megtalálható a kekszen.

A híres fehér tölteléket Sam Porcellónak köszönhetjük, akit élete végéig Mr. Oreónak hívtak. Hiába, a név kötelez. Az utolsó változtatás 1990-ben történt, amikor a zsírt növényi olajra cserélték benne.

Forrás:
iStock

Oreo-számok

Amióta először piacra dobták, több mint 490 billió darabot ettek meg belőle, így minden idők legjobban fogyó kekszének számít. Ha ezt a 490 billió kekszet nem fogyasztják el (bár nehéz neki ellenállni), hanem egymásra tornyozzák, a torony olyan magas lenne, hogy hatszor elérne a Holdig és vissza. Belegondolni is szédítő. A másik érdekesség, hogy míg a nők 41 százaléka szétcsavarva, addig a férfiak 84 százaléka egészben eszi.

Forrás:
iStock

Napjainkban

Mára az Oreo olyan népszerűvé vált, hogy rengeteg fajtájára rábukkanhatunk szerte a világban. Az eredeti forma mellett készítenek óriás és mini méretű változatot is belőle, focilabda formájút vagy halloweeni kiszerelést. A fogyókúrázóknak sem kell aggódniuk, az ő kedvükért kalóriacsökkentett változatban szintén megtalálható. Ízekben sincsen hiány, sokfélével találkozhatunk: epressel, citromossal, Japánban például igen népszerű a zöld teás változat, míg Thaiföldön a narancsos Oreo viszi a pálmát.

A cukrászokat is megihlette a keksz: számtalan süteménybe belecsempészték már. Igaz, egyesek úgy gondolják, sokféleségével eltűnik az igazi lényeg, de ahány ház, annyi szokás. A hazai piacra a Mondelez vezette be, azzal a nem titkolt céllal, hogy Magyarországon is a legnépszerűbb keksz legyen.

Kétségkívül betalált nálunk is a csokis álom, de sokak szerint nem versenyezhet a hazai Pilóta keksszel. Tulajdonképpen az amerikaiaknak az az Oreo, ami nekünk a Pilóta, az a keksz, amiből mindig van otthon tartalékban, amin generációk nőttek fel, ami a gyerekkori otthonosság egyfajta szimbóluma, vagyis nem egyszerűen finom, de érzelmileg is sokat jelent. Lehet, hogy ez a titok. Meg a jó marketing.

Bármi álljon is népszerűsége mögött, érdemes egyszer mindenkinek kipróbálnia és picit kísérleteznie vele. Finom kis desszerteket lehet vele kreálni, de akár házilag is elkészíthető a nagyon csokis keksz, amit aztán öröm lesz behabzsolni. Persze csak módjával! 🙂

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.