Írd be, mit keresel:

Popcorn- és vörösbor-@diéta

Az esténként szívesen borozós, egy jó film előtt bekuckózni vágyó olvasóink imádni fogják ezt a diétát. Már ha amúgy szeretik a pattogatott kukoricát.

A popcorn említésére, mint diétás összetevőre sokan összeráncolják a homlokukat. Köztudott, hogy kukoricával hizlalják a disznót, a libát, mi keresnivalója van akkor egy fogyókúrás étrendben? (A borról nem is beszélve!)

Az az igazság, hogy a pattogatott kukorica valóban előidézheti a fogyást, ha ügyesen alkalmazzuk. Tény, hogy relatíve elég sok kalóriát tartalmaz, de a 100 grammnyi mennyiség, amiben az az 500–600 kalória megtalálható, hatalmas adag, ha nemcsak unalmunkban és a végtelenségig eszegetjük, hanem céllal. Méghozzá azzal a céllal, hogy eltelítsen. A popcorn-diétát, ha a szervezetünk jól reagál rá, egy egész hónapig is lehet csinálni, hetente 1,5-2 kiló súlyvesztésre lehet számítani. A diéta befejezése után továbbra is lecserélhetjük a vacsoránkat egy pohár vörösborra és egy marék popcornra.

Cookta - 2016.04.18.
Popcorn- és vörösbor-@diéta

Forrás:
iStock

100 gramm már rengeteg!

Saját tapasztalatom szerint egy zacskónyi (100 grammnyi) popcorn szépen beosztva elég egy egész napra. Másfél maroknyi pattogatott kukorica után ugyanis már egyáltalán nem vagyok éhes, a többit csak nasizásból enném meg. Az is igaz, hogy ha valakit nem telít el ez a mennyiség, nyugodtan ehet többet, mégis fogyni fog a diétával, ugyanis a pattogatott kukorica nemigen tud felszívódni a szervezetben, viszont a vízzel elegyedve eltelít, szorgosan takarítja a beleket és serkenti a bélmozgást. Egyetlen hatalmas titok van, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni: a popcorn mellé mindig bőségesen kell folyadékot inni, mert ha nem tud folyadékkal elegyedni, nem tisztítani fog, hanem eldugaszol. Azt pedig nagyon nem szeretnénk.

Nem is igaz, hogy káros!

Sokan a popcornt is a „szemétkaják” körébe sorolják, mivel a kólához adják a mozikban. Valóban nem túl egészséges, ha túl sós és vajas meg mindenféle zsíros, de mivel a diétánk nem örökre szól, nyugodtan használhatjuk a vajas fajtát is erre az időre. Ám ha valaki szeretné ezt is a lehető legegészségesebben csinálni, akkor vegyen natúr popcornt, amin nincs se só, se zsiradék, és fűszerezze meg magának, az kalóriában is kevesebb. Én egyszer kipróbáltam chilivel, isteni, de nagyon óvatosan kell bánni vele, mert egy morzsányi chili is ehetetlenül csípőssé teheti. Tehetünk még rá snidlinget, kurkumát, de ha édesen kívánjuk, pár csepp édesítőszert és fahéjat.

Hogy a popcorn amúgy nem káros, egyértelmű, hiszen a kukorica bőségesen tartalmaz E-vitamint, ami a szív és a keringési rendszer támogatója, B-vitamint, ami az idegrendszer működéséhez szükséges, valamint magnéziumot és vasat. A jó hír, hogy a pattogatás során sem veszíti el ezeket a tápanyagokat.

Forrás:
iStock

De mi van a vörösborral?

Hát az van, hogy a vörösbor isteni. Főleg, ha jó minőségű, kellemes hőmérsékletű, és hozzá méltó, szép pohárból kortyolgatjuk. Kis mennyiségben (1,5–3 deci naponta) igencsak hasznos a szervezetnek, rákmegelőző hatása van, jót tesz a kedélynek, az idegeknek, a vérképződésnek – és a szerelmi kapcsolatunknak. A legjótékonyabb vörösborfajta a Cabernet Sauvignon, de bármelyik száraz vörösbor fogyasztható a kúra alatt. Ráadásul ideig-óráig csökkenti az étvágyat (később viszont a savtartalma miatt éhséget csinál). Ezért kell a diétánk előtt esténként fogyasztani, hogy mire éhesek lennénk tőle, már mélyen aludjunk.

Vigyázat!

Ezt a diétát csak egészséges emésztőrendszerrel szabad csinálni. Epebántalmaktól szenvedők ne fogjanak hozzá, mert a kukorica puffadást okozhat.

Forrás:
iStock

Mit kell/szabad enni?

Az egész diéta alatt fontos a bőséges folyadékbevitel. Üres kávét (vagy kevés tejjel ízesítettet) bármikor szabad inni. Mivel a popcorn keményítő, pótolnunk kell a fehérjéket. Mindennap fogyasszunk élőflórás joghurtot, állati fehérjét és nyers zöldségeket. Naponta egy gyümölcsöt – ami nem banán (almát, narancsot) – is meg szabad enni. Tartózkodjunk a szénhidrátoktól, viszont a napi egy szelet pirítóstól ne vonjuk meg magunkat. Mindenféle könnyű leves (ami nem bab, borsó és lencse) ajánlott! Íme, egy mintaétrend:

Reggeli

  • 1 szelet pirítós (toast)
  • 1 pohár élőflórás joghurt
  • 1 szép nagy paradicsom vagy 1/2 kaliforniai paprika vagy egy marék felkockázott uborka

Tízórai

  • 1-2 marék popcorn
  • legalább 3 deci víz vagy gyógytea

Ebéd

  • Előétel: 1-2 marék popcorn
  • Főétel: zöldségleves vagy hagymaleves, amennyi jólesik

(A levesünk ne tartalmazzon felesleges zsiradékot! A főzéshez is csak a minimális mennyiségű zsírt használjuk!)

Uzsonna

  • 10 dkg jó minőségű sonka vagy natúr csirkemell
  • zöldsaláta dresszing nélkül vagy párolt zöldség
  • sok folyadék!

Vacsora

  • 1-2 marék popcorn
  • 3 dl víz vagy gyógytea
  • 1,5–3 dl bor

Boldog fogyást kívánunk!

Matias Szekszárdi Cabernet Sauvignon – 2011

Mélybordó színű, elegáns, fajtájára jellemző illatú, sajátos zamatú ez a vörösbor. A szőlőből származó aromákat tökéletesen kiegészítik a hordós érlelés jegyei, és szépen keresztezi a palackbuké ízvilága. Bársonyos textúrájú, utóízében megjelenik a keserűcsokoládé, kávé. Fűszeres sertés- és vadételekhez ajánljuk.

Oltalom alatt álló eredetmegjelölésű száraz vörösbor.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.