Az eper mellett megjelent a rebarbara is a piacokon, zöldségeseknél, ami azért is jó hír, mert mennyeien illenek egymáshoz. Aki még nem készített rebarbarát, ezzel a recepttel nem csalódhat: egyszerű, gyors és nagyon finom.
A rebarbara alapvetően zöldség, a sóska rokona, amit bizonyít az is, hogy igen savanyú. Bár nagyon alacsony a kalóriatartalma, édesítés nélkül nem fogyasztható – ahogy a sóska sem. Húsos szára fogyasztható, amit érdemes késsel meghámozni, finoman lehúzni a külső bőrt, és ha nagyon szálas, akkor attól is megszabadítani.
Nyersen nem fogyasztható, párolva, sütve, főzve viszont rengeteg formában használhatjuk. Főzhetünk belőle fanyar-édes, üdítő levest, lekvárt, szörpöt, kompótot, tehetjük pitébe, kevert tésztába. Nagyon jól illik hozzá az eper és az alma, leggyakrabban ezekkel párosítva használjuk, hogy savasságát elvegyük.
Ebbe a krémes és izgalmas pohárdesszertbe gyors kompótként kerül, pár perc alatt összefőzve egy kis eperrel és vaníliával. A többi réteg ropogós kekszmorzsa és könnyű sajtkrémes hab – a pihentetést nem számítva fél órán belül készen is van ez a tavaszi desszertcsoda.
Epres-rebarbarás sajttorta-pohárkrém
Hozzávalók:
A gyümölcsös réteghez:
A sajtkrémhez:
A kekszes réteghez:
Elkészítés: A rebarbarát meghámozzuk, megmossuk és 1-2 centis darabokra vágjuk, majd a cukorral és egy nagyon pici vízzel feltesszük főni. Gyorsan megfő és szétesik, rengeteg levet ereszt, ezért elég az induláshoz egy pici víz csupán. Közben az epret megtisztítjuk és feldaraboljuk, a rebarbarához adjuk a vaníliarúd kikapart magjainak felével, 1-2 percig főzzük, majd levéve a tűzről hagyjuk kihűlni.
Közben a kétféle sajtkrémet a porcukorral és a maradék vaníliával elkeverjük. A tejszínt habbá verjük, először csak néhány kanálnyit adunk a sajtkrémhez, ezzel fellazítjuk, majd a többi tejszínt is óvatosan beleforgatjuk.
A kekszet morzsásra törjük aprítógépben, és poharak, kelyhek vagy tálkák aljára teszünk belőle 1-2 kanálnyit. Erre rétegezzük a sajtkrémes habot és az epres rebarbarát. A hűtőbe tesszük, hogy kissé összeérjenek az ízek.