A gyorséttermek kínálatában a gyerekek egyik kedvence a bundázott csirkés falatkák. Nem egyszerű rántott csirkedarabokról van szó, de elkészítése egyszerű, és biztosan tudjuk, mi van benne.
Nemcsak gyorséttermek kínálják, de élelmiszerboltok mélyhűtőpultjaiban is megtaláljuk sokféle változatban és alakban – sokszor számos feleslegesnek tűnő adalékanyaggal, ráadásul elég borsos áron. Miért ezt választanánk, ha elkészíthetjük magunk is, méghozzá mindenféle hókuszpókusz nélkül?
A csirkenuggets – vagyis csirkefalatkák – pépesített húsból készülnek, ezért omlósabb, kevésbé rágós, mint a natúr hús, talán ezért is szeretik olyan nagyon a gyerekek. Egy konyhai robotgéppel egyszerűen elvégezhető a pépesítés, utána jöhet a fűszerezés, a formázás, a panírozás és a sütés. Ami a sütést illeti: a hagyományos olajos sütés helyett kipróbálhatjuk a sütőben sütést. Ehhez a bundázott falatokat spricceljük meg olajjal, és sütőpapírral fedett sütőlapon süssük pirosra a forró sütőben – így egészségesebb, de kicsit szárazabb lesz a kész csirkenuggets.
Ha felnőtteknek készül, fűszerezhetjük is a húsmasszát vagy akár a bundát, tehetünk bele chilit vagy zöldfűszert, színes borsot. A klasszikus ketchup helyett is készíthetünk fűszeres joghurtos mártogatót, vagy akár pikáns wasabis majonézt – baráti beszélgetések, borozások jó kísérője lehet, izgalmasan fűszerezve ugyanis tényleg ellenállhatatlan – és nem csak a gyerekek kedvence.
Ha már nekiállunk, érdemes nagyobb adagot készíteni, és panírozva lefagyasztani – így bármikor előkapható, ha egy gyors vacsoramegoldásra van szükségünk.
Csirkenuggets házilag
Hozzávalók:
A bundázáshoz:
A sütéshez:
Elkészítés: A csirkemellfiléket felkockázzuk, és konyhai késes aprítógépben pépesítjük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a citromlevet, sózzuk, borsozzuk. A húsmasszából tallérokat formázunk, lisztbe, kis sóval felvert tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban pirosra sütjük.