Írd be, mit keresel:

Hercegnőburgonya, a köretek királynője

Nagyon mutatós és egyszerű köret, mégis csak ünnepi alkalmakkor kerül a tányérunkra a hercegnőburgonya. Mi azért szeretjük leginkább, mert sütőben sül, nem olajban. Mutatjuk az elronthatatlan receptet!

Cookta - 2016.04.21.
Hercegnőburgonya, a köretek királynője

Talán elegáns, koronára emlékeztető formája miatt kapta a hercegnőburgonya – leánykori francia nevén pommes duchesse – nevet. Lényegében egy lágy krumplipüré, amit egy kis tojással keverünk ki, és habzsákból sütőpapírral bélelt tepsire nyomva sütünk meg az előmelegített sütőben. Ahogy minden sült krumplira, a hercegnőburgonyára is igaz, hogy csak frissen jó, viszont készíthetünk nagyobb adagot, és lefagyaszthatjuk nyersen, gyors vacsorához vagy hirtelen érkező vendégeknek.

Forrás:
iStock

Ha van maradék főtt krumplink vagy krumplipürénk, akkor a legjobb, ha azonnal bekeverjük egy kis tojással, vajjal, és habzsákból tálcára nyomjuk, majd berakjuk a fagyasztóba 1 órára. Utána zacskóba is adagolhatjuk, visszatéve a fagyasztóba bármikor életmentő gyors köret lehet: a sütőben pár perc alatt a fagyasztott krumplis köret is aranybarnára sül.

A hercegnőburgonya a fűszeres, húsos raguk legjobb kísérője. Egy vörösboros vadragu mellé elképzelni sem tudnánk finomabbat, de bármilyen szaftos húsételhez jól illik. Ha pedig egy kis reszelt sajtot is keverünk a még nyers krumplis masszába, akkor akár önmagában is tökéletes fogás egy salátával.

Forrás:
iStock

Hercegnőburgonya

Hozzávalók:

  • 50 dkg főtt, áttört burgonya
  • 5 dkg vaj
  • 2 db tojás sárgája
  • 1 teáskanál só
  • frissen őrölt szerecsendió
  • őrölt szerecsendió

Elkészítés: A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Összetörjük, hozzáadjuk a vajat, ha kicsit már hűlt, akkor a tojássárgákat. Sóval, frissen őrölt borssal és szerecsendióval ízesítjük.

Csillagcsőrös habzsákba téve kis koronákat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsire.

220 fokra előmelegített sütőben kb. 10–15 perc alatt aranyszínűre sütjük.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.