Írd be, mit keresel:

Sóska – a tavaszi vadóc, akit érdemes megszelídíteni

A nemszeretem zöldségek listáján tuti dobogós a sóska. A helyezésnek több oka van: egyrészt valóban nem egy könnyen kiismerhető alapanyag, másrészt a legtöbben szerencsétlen csillagzat alatt találkoztak vele, azaz rosszul elkészített ételként ismerték meg a sóskát.

A sóska elkészítése nem igényel túl nagy tudományt. Ha tehetjük, friss alapanyagból dolgozzunk, de ha nem vet elénk az élet friss sóskát, akkor a fagyasztott változatból is készülhetnek az ételeink (óvatosan, sok esetben a fagyasztott sóska már sóskakrém, amiben sok minden más is található a zöldségen kívül).

Ha friss sóskával van dolgunk, akkor a legfontosabb teendőnk az alapos mosás. Érdemes a leveleket többször átmosni, egészen addig, amíg a lefolyó vízben már se homokot, se más szennyeződést nem látunk. Ezután – a sóskalevél vastagságától függően – a levél szárát és a benne futó középső erezetet kell eltávolítanunk.

Cookta - 2016.04.21.
Sóska – a tavaszi vadóc, akit érdemes megszelídíteni

Forrás:
iStock

A megmosott sóskát ezt követően – a zöld turmixban történő felhasználás kivételével – valamilyen zsiradékon megfonnyasztjuk. A hatalmas levélmennyiségből maréknyi fonnyasztott végeredmény marad, amit sokféleképp elkészíthetünk. A sóskából lehet tányérhús mellé kínált mártás, adhatjuk tésztaszósznak, készülhet belőle leves vagy épp főzelék, de tojásos fogásokba, csőben sült ételekbe is belekomponálhatjuk.

A sóska eszeveszett savanyúságát azonban az elkészítés folyamán érdemes lágyítani, tompítani, hogy a végeredmény már harmonikus, kellemes legyen, s ne rántsa össze a szánkat. Klasszikus sóskaszelídítő alapanyag néhány tejtermék, illetve bármilyen természetes édesítőszer. A sóska nagy barátja a teljes tej, de tejszínnel összefőzve még bársonyosabb, gazdagabb és kellemesebb lesz a végeredmény. Ha csőben sült fogásokhoz szeretnénk sóskakrémet készíteni, akkor akár besamellel is összekeverhetjük a sóskát. A tejes, tojássárgájával gazdagított krém jó kiegészítője ennek a zöldségnek, s megfelelő tartást biztosít, hogy a rakott, csőben sült fogásban érvényre jusson a sóska.

Forrás:
iStock

A cukor vagy bármilyen más természetes édesítőszer szintén alkalmas a sóska megfékezésére. Szerencsére nem kell belőlük jelentős mennyiség, például már 1-2 evőkanál (kb. 2-4 dkg) cukor hozzáadásával elvehetjük egy családi adag sóska savanyúságát.

Ha a sóska lágyításához nem szeretnénk tejterméket adni, akkor a mártások, krémek, krémlevesek készítésekor jó választás lehet a főtt krumpli, amit a sóskával együtt összeturmixolunk, így adva meg az étel krémességét és megfelelő sűrűségét. Az édeskés hagyma szintén kellemes társa lehet a sóskának, érdemes a sóska fonnyasztásához felhasznált zsiradékon vöröshagymát vagy sonkahagymát, esetleg póréhagymát megdinsztelni.

Nyersen is érdemes fogyasztani a sóskát, nem csak zöld turmixban, de salátában is!

Nyersen is érdemes fogyasztani a sóskát, nem csak zöld turmixban, de salátában is!
Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.