Írd be, mit keresel:

Tavaszi @zöldségdiéta

Hét napig kell kibírni mindenféle zöldségeken, de az eredmény magáért beszél! Akár 4-5 kilótól is meg lehet szabadulni! Arról nem beszélve, hogy a szervezetünk, mintha friss tavaszi szellő járná át, feléled, a bőrünk kitisztul, az emésztésünk könnyűvé válik, az életerőnk megnő.

Senki nem ígéri, hogy a zöldségdiéta az ínyencek kedvenc menüsorát kínálja. De ha valaki nem irtózik a növényektől, mint például az egyik kedvenc barátnőm, Andy, akkor akár élvezetesnek is találhatja a zöldségfélék változatos, friss ízeit. (Andy amúgy a gyümölcsöktől és tejtermékektől is irtózik, a húsokat pedig nagyon nem csípi, ezért aztán leginkább csak pizzát eszik, mégse hízik a büdös disznó.)

A lényeg

A hét nap mindegyikén el kell fogyasztani legalább egykilónyi zöldséget, méghozzá bármilyet. (Lesznek azért kivételek, de arról majd később.) A jó hír, hogy a kiválasztott zöldséget lehet enni nyersen vagy párolva, sütve vagy főzve, akár grillezve is, vagy ivólének kifacsarva. A rossz hír, hogy sok minden mást nemigen szabad enni, hogy egész pontos legyek, majdhogynem semmi mást. (Jó, itt is lesznek kivételek, de arról majd később…)

Cookta - 2016.04.22.
Tavaszi @zöldségdiéta

Forrás:
iStock

Amelyik zöldséget nem eheted:

  • krumpli
  • bab, lencse
  • rizs

Amit a zöldségek mellett ehetsz:

  • napi 2 szelet toastkenyér megpirítva
  • napi 1 kis pohár natúr, élőflórás joghurt
  • napi 10 dkg sovány tehéntúró
  • napi 10 dkg sült csirkemell vagy natúr sült hal
  • félmaréknyi olajos mag (pl. szotyi vagy dió)
  • akármennyi natúr paradicsomlé
  • akármennyi frissen facsart zöldséglé
  • legalább 3 liter víz vagy tea kötelező!

Vigyázat!

Nagyon fontos, hogy a hét nap alatt változatosan fogyasszuk a zöldségeket. A különféle zöldségek más-más vitamint, nyomelemet tartalmaznak, ezért fontos, hogy ne szorítkozzunk egyfélére. Rengeteg zöldség közül választhatunk, hogy csak néhányat soroljak: gomba, zöldbab, káposzta, sárgarépa, paradicsom, paprika, cukkini, kígyóuborka, spárga, hagyma, póré, zöldsaláta, karalábé vagy kelkáposzta…

Forrás:
iStock

Mintaértend egy napra

Reggeli

  • 1 szelet pirítós
  • 20 dkg póréhagyma kevés olajon megpirítva
  • 1 darab paradicsom

Tízórai

  • 1 darab nyers sárgarépa vagy uborka

Ebéd

  • hagymaleves (tejszín nélkül)
  • párolt zöldbab
  • 1 szelet pirítós

Uzsonna

  • zöldsaláta lila hagymával, 2 evőkanál joghurttal

Vacsora

  • párolt brokkoli
  • 10 dkg sült csirkemell
  • fél kígyóuborka felkarikázva

Forrás:
iStock

Zöldségleves mindenkorra

Tegyünk fel egy liter vizet egy nagy fej hagymával és 2 leveskockával forrni. Úgy negyed óra múlva, mikorra a hagyma már kiengedte a zamatát, tegyünk a vízbe bármilyen zöldséget, amit kívánunk. Például apróra csíkozott kelkáposztát, póréhagyma-karikákat, reszelt sárgarépát, gombaszeleteket, apróra karikázott fehérrépát… A zöldségeket azért reszeljük vagy vágjuk apróra, hogy minél kevesebb ideig kelljen főzni. Két perc forrás után a levesünk elkészült. Szórjunk a tetejére friss petrezselymet, de tehetünk bele egy felkockázott pirítóst is.

Uborkás túró

Hozzávalók:

  • 10 dkg sovány tehéntúró
  • 2 szál újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0,5 darab kígyóuborka
  • só, bors, kapor

Elkészítés: Az uborkát lereszeljük, enyhén megsózzuk, a levét kinyomjuk. (Meg is ihatjuk.) Apróra karikázzuk az újhagymákat, a fokhagymát lepréseljük. Az uborkát és a hagymákat összekeverjük a túróval, majd megborsozzuk, rászórjuk a kaprot. Vigyázzunk a sóval, mert az uborka már sós.

Tipp: Az uborkás túrót rákenhetjük sült padlizsán- vagy cukkinikarikákra, de ehetjük zellerszárral mártogatósnak is.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.