Hét napig kell kibírni mindenféle zöldségeken, de az eredmény magáért beszél! Akár 4-5 kilótól is meg lehet szabadulni! Arról nem beszélve, hogy a szervezetünk, mintha friss tavaszi szellő járná át, feléled, a bőrünk kitisztul, az emésztésünk könnyűvé válik, az életerőnk megnő.
Senki nem ígéri, hogy a zöldségdiéta az ínyencek kedvenc menüsorát kínálja. De ha valaki nem irtózik a növényektől, mint például az egyik kedvenc barátnőm, Andy, akkor akár élvezetesnek is találhatja a zöldségfélék változatos, friss ízeit. (Andy amúgy a gyümölcsöktől és tejtermékektől is irtózik, a húsokat pedig nagyon nem csípi, ezért aztán leginkább csak pizzát eszik, mégse hízik a büdös disznó.)
A lényeg
A hét nap mindegyikén el kell fogyasztani legalább egykilónyi zöldséget, méghozzá bármilyet. (Lesznek azért kivételek, de arról majd később.) A jó hír, hogy a kiválasztott zöldséget lehet enni nyersen vagy párolva, sütve vagy főzve, akár grillezve is, vagy ivólének kifacsarva. A rossz hír, hogy sok minden mást nemigen szabad enni, hogy egész pontos legyek, majdhogynem semmi mást. (Jó, itt is lesznek kivételek, de arról majd később…)
Amelyik zöldséget nem eheted:
Amit a zöldségek mellett ehetsz:
Vigyázat!
Nagyon fontos, hogy a hét nap alatt változatosan fogyasszuk a zöldségeket. A különféle zöldségek más-más vitamint, nyomelemet tartalmaznak, ezért fontos, hogy ne szorítkozzunk egyfélére. Rengeteg zöldség közül választhatunk, hogy csak néhányat soroljak: gomba, zöldbab, káposzta, sárgarépa, paradicsom, paprika, cukkini, kígyóuborka, spárga, hagyma, póré, zöldsaláta, karalábé vagy kelkáposzta…
Mintaértend egy napra
Reggeli
Tízórai
Ebéd
Uzsonna
Vacsora
Zöldségleves mindenkorra
Tegyünk fel egy liter vizet egy nagy fej hagymával és 2 leveskockával forrni. Úgy negyed óra múlva, mikorra a hagyma már kiengedte a zamatát, tegyünk a vízbe bármilyen zöldséget, amit kívánunk. Például apróra csíkozott kelkáposztát, póréhagyma-karikákat, reszelt sárgarépát, gombaszeleteket, apróra karikázott fehérrépát… A zöldségeket azért reszeljük vagy vágjuk apróra, hogy minél kevesebb ideig kelljen főzni. Két perc forrás után a levesünk elkészült. Szórjunk a tetejére friss petrezselymet, de tehetünk bele egy felkockázott pirítóst is.
Uborkás túró
Hozzávalók:
Elkészítés: Az uborkát lereszeljük, enyhén megsózzuk, a levét kinyomjuk. (Meg is ihatjuk.) Apróra karikázzuk az újhagymákat, a fokhagymát lepréseljük. Az uborkát és a hagymákat összekeverjük a túróval, majd megborsozzuk, rászórjuk a kaprot. Vigyázzunk a sóval, mert az uborka már sós.
Tipp: Az uborkás túrót rákenhetjük sült padlizsán- vagy cukkinikarikákra, de ehetjük zellerszárral mártogatósnak is.