Írd be, mit keresel:

Pirog, az orosz street food

Édes vagy sós, kicsi vagy nagyobb, csukott vagy nyitott, ezer és egy arca van az orosz street foodnak, a pirognak. A kelt tésztából készített, bő olajban vagy sütőben kisütött harapnivaló nemcsak az orosz, hanem a többi szláv konyhában is jelen van, nem véletlenül.

A pirog és a kisebb pirozsok elkészítése nem túl bonyolult, jobbára a bukta és a lángos készítésének ötvözése, pontosabban egy jóféle töltött lángosra emlékeztet leginkább.

A lisztből, zsiradékból, tojásból, folyadékból és élesztőből készített tésztát megkelesztik, majd ujjnyi vastagra nyújtják, téglalapokra vágják vagy körökké szaggatják, megtöltik, s a tölteléket ügyes és gyors mozdulatokkal gondosan a pirogba zárják.

Cookta - 2016.04.23.
Pirog, az orosz street food
Pirog káposztával és hússal töltve

Pirog káposztával és hússal töltve
Forrás:
iStock

A pirog tésztáját számtalan módon elkészíthetjük. A középkorban főleg rozslisztet használtak ehhez a fogáshoz, de ma már mindenféle liszttel készülhet, kedvünk szerint alakíthatjuk, variálhatjuk a tésztát, a lényeg, hogy a végeredmény kellően rugalmas és levegős legyen.

A sós pirog tölteléke leggyakrabban káposzta, de készülhet gombás, borsós, különféle sült húsokkal, halakkal, ragukkal töltött pirog is, illetve a felsorolt hozzávalókat kedvünk szerint kombinálhatjuk. Az előző napi sült hús, pörkölt vagy ragu, keménytojás, maradék grillezett zöldség vagy gomba, fűszeres rizs is tökéletes alanya lehet a sós pirogoknak.

Olajban sült sós pirog – várja a fűszeres tejfölt

Olajban sült sós pirog – várja a fűszeres tejfölt
Forrás:
iStock

A szárazabb töltelékkel rendelkező piroghoz kínálhatunk tejfölt, tejszínt, joghurtot, kefirt vagy könnyű sajtkrémet, amit különféle zöldfűszerekkel, sóval, frissen őrölt fekete borssal ízesíthetünk. Az oroszok leggyakrabban kapros öntetet kínálnak a pirog mellé, ahogy a másik jellegzetes töltött tésztájuk, a főtt pelmenyi mellé is.

A pirog édes töltelékkel is az asztalra kerülhet. Az édes változatnál klasszikus alapanyagnak számít az alma, illetve a különféle erdei bogyók, piros bogyós gyümölcsök (eper, málna, szeder, ribizli), de készülhet cseresznyével, meggyel, sárgabarackkal, őszibarackkal vagy rebarbarával is. A gyümölcsös töltelékbe kerülhet darált dió, mák, mandula, mogyoró, s egy kevés aszalt gyümölccsel szintén tovább gazdagítható a töltelék. A gyümölccsel készített pirog esetében arra feltétlen ügyelni kell, hogy ne legyen túl leveses a töltelék, mert attól könnyen elázik a tészta. Célszerű ilyen esetekben a töltelék alá egy kevés zsemlemorzsát, finomra tört kekszmorzsát szórni.

A kész édes pirogot langyosan, porcukorral hintve, tejszínnel, tejszínhabbal, esetleg fagylalttal kiegészítve kínálhatjuk.

Édes pirog almás töltelékkel, egy pohár tejjel tökéletes uzsonna

Édes pirog almás töltelékkel, egy pohár tejjel tökéletes uzsonna
Forrás:
iStock

Egyetlen más nép nemzeti konyhájában sem találjuk meg a zöldségekből, halakból, húsokból és más alapanyagokból készült fogások és ételek ilyen bőségét. A könyv a hagyományos orosz és pravoszláv konyha százharmincnégy receptjét tartalmazza.

Az ételek elkészítésének folyamatát lépésenként felvett színes fotók illusztrálják. A könyvben olvashatunk az orosz konyha történetéről, a felhasznált alapvető élelmiszerekről, azok feldolgozásának, elkészítésének és tárolásának módjairól.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.