A piacon megjelent a zsenge tök, még egészen bébi méretű, nem tudtunk ellenállni neki. Könnyű, citromos főzeléket készítettünk belőle, mégpedig azért, hogy meggyőzzünk mindenkit, aki eddig nem volt barátja: a tökfőzelék igenis finom!
A tökfőzelékkel szembeni előítéletekkel, sőt a gyerekkori vagy a menzai rémes tapasztalatokkal szemben nincs könnyű dolga annak, aki a tökfőzelék mellett érvelne, de azért megpróbáljuk. A tök valahogy nem tartozik a divatos zöldségek közé, nem úgy, mint közeli rokona, a cukkini, amit sűrűn készítünk, végtelenül variálva.
A szezon elején népszerű mondjuk a rántott tök, majd egyszer-kétszer készítünk töltött tököt, pedig egy hihetetlenül egészséges zöldségről van szó, ami sok rostot és vitamint tartalmaz, kalóriát pedig alig: 10 dkg tök mindössze 16 kcal, így grillezve, sütőben sütve vagy párolva is kimondottan diétás. Ha pedig a főzeléket nem vastag rántással készítjük, hanem könnyű habarással, tökéletesen beilleszthető az egészséges étrendbe.
Ha valaki nem kedveli a kaprot, és épp ezért kerüli a tökfőzeléket, helyettesítse petrezselyemmel, így is nagyon kellemes, friss fogást kap. Mi kaporral, tejföllel és kis citrommal készítettük, igazán üde lett így, nagy melegben hidegen is finom, hosszabb lével főzve pedig akár könnyű nyári leves is lehet belőle.
Citromos-kapros tökfőzelék
Hozzávalók:
Elkészítés: A tököt meghámozzuk, félbevágjuk, és egy kanál segítségével kikaparjuk a magjait. Nagy lyukú reszelőn legyaluljuk, majd sózzuk, kicsit állni hagyjuk, majd a tököt kinyomkodjuk.
Egy lábasban kis olajat hevítünk, majd a kicsavart tököt rádobjuk, sózzuk, és kevergetve megpároljuk kicsit. Ha szükséges, hozzáöntünk egy kis vizet, majd hozzátesszük a kaprot, és pár percig fedő alatt pároljuk.
A liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, majd végül citromlével ízesítjük.
Tetszőleges feltéttel – fasírttal, tükörtojással, pörkölttel – tálaljuk.