Rohanós napokon, amikor nincs idő nagyobb főzőcskézésre, jól jöhet egy egyszerű salátarecept. Mivel éppen elkezdődött a spárgaszezon, és sajnos elég rövid ideig tart, így ebbe a salátába is került egy csomaggal.
A spárgát, az újkrumplit és a tojást ugyan meg kell főzni, mielőtt a salátába kerülnek, de így sem tart az egész művelet fél óránál tovább, és már falatozhatjuk is.
Spárgás-tonhalas saláta
Hozzávalók:
Elkészítés: A spárgát hajlítsuk meg, pattintsuk le a fás részét, alaposan mossuk meg, majd öntsük fel enyhén sós vízzel, és 3-4 perc alatt főzzük roppanósra. Ezután szedjük hideg vízbe, hogy minél előbb lehűljön, és a szép zöld színe megmaradjon. Amikor már teljesen kihűlt, szedjük papírtörlőre, és hagyjuk leszáradni.
Az újkrumplit mossuk meg, és közben egy dörzsis szivaccsal alaposan dörzsöljük át. Ezután vágjuk fel kockákra, majd enyhén sós vízben pár perc alatt főzzük puhára. Ezután szűrjük le, és hűtsük ki teljesen.
A tojásokat szintén pár perc alatt főzzük keményre, majd tegyük hideg vízbe, hogy minél előbb lehűljön. Végül pucoljuk meg és vágjuk félbe, ízlés szerint negyedelhetjük is.
A salátaleveleket mossuk meg alaposan, majd csepegtessük és szárítsuk le.
A paradicsomot ízlés szerint szeleteljük fel.
A tonhalat tegyük egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le. Ezután csipkedjük kisebb darabokra.
Az öntet hozzávalói:
Elkészítés: Az öntet hozzávalóit tegyük bele egy kisebb tálkába, majd keverjük alaposan össze – ízlés szerint édesebbre vagy kevésbé édesre is készíthetjük.
Tálalás előtt tegyük egy tálba a krumplit, csipkedjük hozzá a salátaleveleket, majd öntsük rá az öntet több mint a felét, és alaposan forgassuk össze. Ezután adjuk hozzá a felszeletelt paradicsomot, a spárgát és a tonhaldarabokat, majd óvatosan forgassuk össze. Végül helyezzük rá a félbevágott főtt tojást, majd locsoljuk meg a maradék öntettel, és úgy kínáljuk.