A nepáli kultúrában a kurkumás rizs több mint étel, afféle áldást hozó mágikus szer. Mielőtt hosszú útra kelnek, a kurkumával főtt rizzsel bekenik a homlokuk közepét, hogy a „szent por” védelmet nyújtson, szerencse és siker kísérje útjukat.
Azt mondják, a kurkuma Isten gyógyító erejének megtestesülése, a szerelmesek védője és a barátságok köteléke. Enyhén keserű íze, erős illata és gyönyörű sárga színe jót tesz nemcsak a testünknek, de a lelkünknek is. Ha követve az indiaiak példáját, naponta egy kávéskanálnyit eszünk a konyhák királynőjének nevezett kurkumaporból, nemcsak egészségesebbek és boldogabbak leszünk, de ragyogóvá válik a tekintetünk, fiatalos lesz a küllemünk, és az eszünk is úgy vág majd, mint a borotva.
Ez az étel önállóan is megállja a helyét, de készíthetjük köretnek is sültek mellé.
Kókusztejben főtt rizs kurkumával
Hozzávalók 4 személyre:
Elkészítés:
1. A fokhagymát és a gyömbért turmixoljuk össze. Az így kapott krémet tegyük félre.
2. Egy nagyobb lábosban melegítsük fel az olívaolajat, és dobjuk rá a sárgarépát. Hagyjuk kicsit érlelődni, majd lassanként adjuk hozzá a többi zöldséget. Néhány percig pároljuk.
3. Fogjuk a kurkumaport tartalmazó zacskót vagy üveget, és nyissuk ki. Ne felejtsük: egy igazán különleges erejű fűszert tartunk a kezünkben, amelyben benne van az életigenlő erő, amely viszszaadja az egészséget és a reményt. Érezzük és élvezzük a színét és illatát e csodapornak. Ha van a közelünkben valaki, nyújtsuk oda neki is, hogy ő is osztozzon az örömünkben, mert azt mondják, addig nem öröm az öröm, amíg meg nem osztjuk valakivel.
4. Ezután adjuk a zöldségekhez a kurkumát és az őrölt feketeborsot, a gyömbérből és fokhagymából készült krémet, valamint a csipetnyi sót, és alaposan keverjük el.
5. Kavargassuk még néhány percig, majd adjuk hozzá a két bögre apró szemű rizst. Engedjük fel 1/2 liter kókusztejjel vagy vízzel, fedjük le, és hagyjuk lassan megpuhulni a rizst.
6. Tányérokra merve díszíthetjük petrezselyem zöldjével vagy korianderrel. Aki kóstolja, annak szemében, mint eső után az égbolton megjelenő szivárványban, táncra kel a fény és feledteti a rosszat.
A recept Eszterhai Katalin Akaratunk gyógyereje című könyvében jelent meg sok más egészséges, gyógyító recepttel együtt.
„Könyvem nem egy ‘főzzünk okosan’ receptkönyv, hanem személyes élményekkel, történelmi tényekkel, napjaink kutatási eredményeivel, népi hiedelmekkel ízesített sok-sok ételmese. Olyan ételek, fűszerek, italok, gombák, zöldségek, gyümölcsök a főszereplők, amelyek valamilyen formában hozzájárulhatnak látásunk javításához, szemünk gyógyulásához, erősítik szervezetünk ellenálló képességét a betegségekkel szemben, és kifényesítik nemcsak a tekintetünket, de a lelkünket is.” – Eszterhai Katalin