Írd be, mit keresel:

Varázsétel Nepálból: a kurkumás rizs

A nepáli kultúrában a kurkumás rizs több mint étel, afféle áldást hozó mágikus szer. Mielőtt hosszú útra kelnek, a kurkumával főtt rizzsel bekenik a homlokuk közepét, hogy a „szent por” védelmet nyújtson, szerencse és siker kísérje útjukat.

Azt mondják, a kurkuma Isten gyógyító erejének megtestesülése, a szerelmesek védője és a barátságok köteléke. Enyhén keserű íze, erős illata és gyönyörű sárga színe jót tesz nemcsak a testünknek, de a lelkünknek is. Ha követve az indiaiak példáját, naponta egy kávéskanálnyit eszünk a konyhák királynőjének nevezett kurkumaporból, nemcsak egészségesebbek és boldogabbak leszünk, de ragyogóvá válik a tekintetünk, fiatalos lesz a küllemünk, és az eszünk is úgy vág majd, mint a borotva.

Cookta - 2016.05.01.
Varázsétel Nepálból: a kurkumás rizs

Forrás:
iStock

Ez az étel önállóan is megállja a helyét, de készíthetjük köretnek is sültek mellé.

Kókusztejben főtt rizs kurkumával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes nagyságú gyömbér fele
  • 3-4 közepes nagyságú sárgarépa (szeletekre vágva)
  • 1 szép nagy pirospaprika (kis kockákra vágva)
  • 1/2 fej brokkoli (rózsáira szedve)
  • kevés gomba
  • kevés spárga (apróra vágva)
  • kevés zöldborsó
  • 2 bögre apró szemű rizs
  • 5 dl kókusztej vagy víz
  • csipetnyi só
  • 3/4 teáskanál kurkumapor
  • 3/4 kávéskanál feketebors

Elkészítés:

1. A fokhagymát és a gyömbért turmixoljuk össze. Az így kapott krémet tegyük félre.

2. Egy nagyobb lábosban melegítsük fel az olívaolajat, és dobjuk rá a sárgarépát. Hagyjuk kicsit érlelődni, majd lassanként adjuk hozzá a többi zöldséget. Néhány percig pároljuk.

3. Fogjuk a kurkumaport tartalmazó zacskót vagy üveget, és nyissuk ki. Ne felejtsük: egy igazán különleges erejű fűszert tartunk a kezünkben, amelyben benne van az életigenlő erő, amely viszszaadja az egészséget és a reményt. Érezzük és élvezzük a színét és illatát e csodapornak. Ha van a közelünkben valaki, nyújtsuk oda neki is, hogy ő is osztozzon az örömünkben, mert azt mondják, addig nem öröm az öröm, amíg meg nem osztjuk valakivel.

4. Ezután adjuk a zöldségekhez a kurkumát és az őrölt feketeborsot, a gyömbérből és fokhagymából készült krémet, valamint a csipetnyi sót, és alaposan keverjük el.

5. Kavargassuk még néhány percig, majd adjuk hozzá a két bögre apró szemű rizst. Engedjük fel 1/2 liter kókusztejjel vagy vízzel, fedjük le, és hagyjuk lassan megpuhulni a rizst.

6. Tányérokra merve díszíthetjük petrezselyem zöldjével vagy korianderrel. Aki kóstolja, annak szemében, mint eső után az égbolton megjelenő szivárványban, táncra kel a fény és feledteti a rosszat.

Forrás:
Alexandra Könyvesház

A recept Eszterhai Katalin Akaratunk gyógyereje című könyvében jelent meg sok más egészséges, gyógyító recepttel együtt.

„Könyvem nem egy ‘főzzünk okosan’ receptkönyv, hanem személyes élményekkel, történelmi tényekkel, napjaink kutatási eredményeivel, népi hiedelmekkel ízesített sok-sok ételmese. Olyan ételek, fűszerek, italok, gombák, zöldségek, gyümölcsök a főszereplők, amelyek valamilyen formában hozzájárulhatnak látásunk javításához, szemünk gyógyulásához, erősítik szervezetünk ellenálló képességét a betegségekkel szemben, és kifényesítik nemcsak a tekintetünket, de a lelkünket is.” – Eszterhai Katalin

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.