Csokoládét szinte naponta fogyasztunk kisebb-nagyobb mennyiségben: sokak szerint függőséget okozó legális drog, ami nyilvánvaló túlzás, de az biztos, hogy van köze a függőséghez. Mindez pedig a boldogsághormonnak is nevezett endorfin miatt van, amit nem a csoki tartalmaz, hanem mi termeljük.
Az endorfin – vagyis boldogsághormon – az agyunkban termelődő úgynevezett neurotranszmitter, vagyis hírvivő, ami fájdalom esetében csökkenti a szervezetet bántó tüneteket, ha pedig nincs fájdalom, képes euforikus élményt kiváltani, hasonlót ahhoz, mint amikor szerelmesek vagyunk.
Érdemes tudni azt is, hogy ehhez nem kell táblányi mennyiség, elég kevés is, mondjuk annyi, amennyi egy szelet csokoládétortába kerül. Ráadásul ez recept nagyon csokis, liszt és tejtermék nincs benne, így gluténmentes, laktózmentes – már ha igazi étcsokoládéból készítjük.
Csokoládétorta liszt nélkül, eperrel
Hozzávalók:
A tetejére:
Elkészítés: A lisztmentes csokoládéhoz az egész tojásokat nagyon habosra keverjük a porcukorral (vagy a nyírfacukorral), majd hozzákeverjük a gőz fölött vagy mikróban megolvasztott étcsokoládét. Beleforgatjuk a sütőporral és kakaóporral elkevert darált mandulát.
A tésztamasszát sütőpapírral bélelt 24 cm-es tortaformába öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
Amikor kihűlt, a formából kiemeljük, tortatálra helyezzük.
A tetejére az étcsokoládét felkockázzuk, és vízgőz felett néhány csepp olajjal megolvasztjuk. A kihűlt csokitorta tetejére locsoljuk, majd megmosott, feldarabolt eperrel díszítjük.
Pofonegyszerű – és boldogság készíteni is, enni is!