Írd be, mit keresel:

Mozzarella – változatos ötletek, mihez, miben, hogyan használjuk

Az olasz sajtok közül Magyarországon talán a legismertebb és legkedveltebb a mozzarella. Az egyedülálló sajtot hagyományosan bivalytejből készítik, de a legtöbb boltban az olcsóbb, tehéntejből készített változatával találkozni csak.

A mozzarella felhasználása a leggyakrabban megreked a reggeli és vacsora kínálatának egy tálnyi sajttal történő bővítésénél, illetve a különféle kevert saláták gazdagításánál, holott a meglehetősen enyhe ízű, könnyen olvadó sajtot sokféle ételhez társíthatjuk. Persze a saláták esetében meg kell jegyezni, hogy a mozzarella remek választás, semleges ízvilágának és könnyed állagának köszönhetően szinte mindenki kedveli, így a családi, baráti salátázások, közös grillezésekhez készített saláták esetében valóban ideális alapanyag.

Cookta - 2016.05.03.
Mozzarella – változatos ötletek, mihez, miben, hogyan használjuk

Forrás:
iStock

A mozzarella fő felhasználási területe természetesen az olasz konyha. A mozzarella szinte minden olasz fogásban otthonosan mozog, a cucina povera – az úgynevezett szegény konyha – paradicsomos, zöldfűszeres környezete ideális számára. A capreséből jól ismert partnerei, a friss paradicsom és a bazsalikom számos más fogásban is örömmel látják a mozzarellát. Éppen ezért érdemes a lágy sajtot belekomponálni a különféle rakott fogásokba, hozzáadni a tésztához készített szószokhoz, mártásokhoz. A csőben sült ételeknél szintén kitűnő választás a mozzarella: a nagyobb golyóbisok szeletre vágva, a kisebbek egészben kerülhetnek a pizzára, sülhetnek a tavaszi zöldségeinkkel együtt, a rakott penne és a lasagne sem bánja, ha egy kevés mozzarellával lefedve sütjük össze. A kedvelt csirke- és pulykatorta is gazdagítható néhány szeletnyi mozzarellával, amely nemcsak összefogja a húsokat, hanem segít szaftossá tenni őket.

Forrás:
iStock

A mini mozzarellát a salátákon kívül felhasználhatjuk a nápolyiak kedvelt fogásához, az arancinihez is, azaz mozzarellát nyomhatunk a rizsgolyók közepébe, majd az ügyesen bundázott golyóbist kisütjük, s már kész is a feltét, a tízórai vagy uzsonna. A suppli al telephonónak is becézett ételt kedvünk szerint tovább is variálhatjuk, a sajt mellé kerülhet még maradék sonka, hideg sült, apróra vágott zöldség vagy egy kevés zöldfűszer. Persze nem feltétlenül van szükség a rizsre, hiszen a mozzarella csak magában is bundázható és kisüthető, ellenállhatatlan és finom partifalat vagy főétel lehet belőle, attól függően, hogy nagyobb szeleteket rántunk ki, vagy az apróbb golyóbisokat sütjük ropogósra.

Forrás:
iStock

A sajtok íz- és aromavilága lenyűgözően gazdag. Ez az átfogó kézikönyv több mint száz népszerű sajtfajtát mutat be származásukra, előállításukra és jellegükre vonatkozó alapvető információk és nagyszerű, színes fotók segítségével. A kötet a sajtbarátok nélkülözhetetlen kalauza – nemcsak az egyes sajtokról ad részletes leírást, hanem azt is elárulja, hogy a sajtok mellé milyen borokat válasszunk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.