A csíkos sosem megy ki a divatból – és még a süteménynek is jól áll! Bizonyság erre ez a mutatós desszert, amit ráadásul pofonegyszerű elkészíteni – akár gyerekekkel is nekiállhatunk, élvezni fogják!
Egyszerű kevert tészta az alapja, a piskótához képest a tojást, a lisztet és a cukrot még egy kis zsiradék – esetünkben olaj – egészíti ki, így nem szárad ki gyorsan, kicsit tömörebb, de egyáltalán nem fojtós, könnyű, omlós az állaga.
Uzsonnára, reggelire, piknikre tökéletes akár magában egy pohár tej vagy kávé mellé, de süteményként is kínálhatjuk egy kis házi lekvárral vagy csokiszósszal.
Zebratorta
Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:
Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.
A sárgákhoz adjuk a cukrot, habosra verjük, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet, ezzel is krémesre keverjük. A liszthez keverjük a sütőport, és a cukros tojássárgába szitáljuk 2-3 részletben, közben mindig elkeverve. A tojáshabból 2-3 kanállal fellazítjuk a tésztát, majd a maradék habot is hozzáadva óvatosan összeforgatjuk.
A tésztát megfelezzük, az egyikbe beleszitáljuk a kakaóport és a fahéjat, összekeverjük.
Egy kapcsos tortaformát kivajazunk, és behintjük liszttel, 2 evőkanálnyi sárga tésztát teszünk a közepébe, majd 2 evőkanál kakaós tészta következik, ugyanúgy középre. Ismét sárga, majd barna tészta jön, mindig ugyanoda, középre tesszük, szépen elterül és csíkozódik így a tészta.
175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és légkeveréssel 45-50 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e.
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni a tortát, amikor már csak meleg, akkor a kapcsos formából kivéve rácson hagyjuk kihűlni.