Írd be, mit keresel:

Csupa csíkos süti: a zebratorta

A csíkos sosem megy ki a divatból – és még a süteménynek is jól áll! Bizonyság erre ez a mutatós desszert, amit ráadásul pofonegyszerű elkészíteni – akár gyerekekkel is nekiállhatunk, élvezni fogják!

Egyszerű kevert tészta az alapja, a piskótához képest a tojást, a lisztet és a cukrot még egy kis zsiradék – esetünkben olaj – egészíti ki, így nem szárad ki gyorsan, kicsit tömörebb, de egyáltalán nem fojtós, könnyű, omlós az állaga.

Cookta - 2016.05.07.
Csupa csíkos süti: a zebratorta

Forrás:
iStock

Uzsonnára, reggelire, piknikre tökéletes akár magában egy pohár tej vagy kávé mellé, de süteményként is kínálhatjuk egy kis házi lekvárral vagy csokiszósszal.

Zebratorta

Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:

  • 37,5 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 25 dkg porcukor
  • 5 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1,25 dl víz
  • 2,5 dl étolaj
  • 3 evőkanál holland kakaópor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • csipet só

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.

A sárgákhoz adjuk a cukrot, habosra verjük, majd hozzáadjuk az olajat és a vizet, ezzel is krémesre keverjük. A liszthez keverjük a sütőport, és a cukros tojássárgába szitáljuk 2-3 részletben, közben mindig elkeverve. A tojáshabból 2-3 kanállal fellazítjuk a tésztát, majd a maradék habot is hozzáadva óvatosan összeforgatjuk.

A tésztát megfelezzük, az egyikbe beleszitáljuk a kakaóport és a fahéjat, összekeverjük.

Egy kapcsos tortaformát kivajazunk, és behintjük liszttel, 2 evőkanálnyi sárga tésztát teszünk a közepébe, majd 2 evőkanál kakaós tészta következik, ugyanúgy középre. Ismét sárga, majd barna tészta jön, mindig ugyanoda, középre tesszük, szépen elterül és csíkozódik így a tészta.

175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és légkeveréssel 45-50 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e.

A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni a tortát, amikor már csak meleg, akkor a kapcsos formából kivéve rácson hagyjuk kihűlni.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.