A rántott hús országos kedvenc, örök toplistás étel. Ennél népszerűbb már csak az, ha ez a hús meg is van töltve. Rendkívül kreatívak vagyunk ebben, és töltött kedvenceinket a tájegység egy-egy településéhez is kötjük elnevezésében.
Aki az országot járja, könnyen találhat tájjellegű kedvenceket, ezek sokszor a kedvelt rántott hús töltött változatai. A zengővárkonyi szelet vagy tekercs Baranyában nagy kedvenc: a göngyölt húsban sonka, sajt, gomba és csemegeuborka lapul, mindez aranyló, ropogós bundában kisütve.
Pécsen és a baranyai régióban járva elsősorban kiklopfolt sertéskarajba rejtik a tölteléket, de létezik könnyebb változat pulykamellel és csirkemellel is. Elvitathatatlan, hogy nagyon finom étel, amit gyakran tálalnak úgynevezett angol körettel – vagyis párolt vegyes zöldségkeverékkel –, de sült burgonyával, rizzsel is. Tökéletes hétvégi ebédhez, nagyon mutatós a frissen sült bundás hús átlósan félbevágva.
Zengővárkony egyébként Pécsvárad közelében fekvő kisebb település, ahol nagyon fontos a hagyományőrzés: tájház, bormúzeum, Míves Tojás Múzeum és Szalma-Kincs-Tár múzeum őrzi a tájjellegű emlékeinket.
Zengővárkonyi karajtekercs
Hozzávalók:
Elkészítés: A sertéskarajt kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk. A gombát szeletekre, a csemegeuborkát csíkokra vágjuk, a sajtot lereszeljük.
A hússzeleteket kiterítjük, mindegyikre egy-egy szelet sonkát fektetünk, megszórjuk egyenletesen a gombával, a csemegeuborkával és a lereszelt sajttal, majd feltekerjük, és egy hústűvel rögzítjük. Bepanírozzuk lisztbe, felvert, kissé sózott tojásba, majd zsemlemorzsába, és forró olajban kisütjük. Ha készen van, kihúzzuk belőle a hústűt.
Tetszőleges körettel tálaljuk – esetünkben rozmaringos burgonya sült mellé a sütőben.