Írd be, mit keresel:

Zengővárkonyi sertéstekercs – nem csak Baranya kedvence

A rántott hús országos kedvenc, örök toplistás étel. Ennél népszerűbb már csak az, ha ez a hús meg is van töltve. Rendkívül kreatívak vagyunk ebben, és töltött kedvenceinket a tájegység egy-egy településéhez is kötjük elnevezésében.

Aki az országot járja, könnyen találhat tájjellegű kedvenceket, ezek sokszor a kedvelt rántott hús töltött változatai. A zengővárkonyi szelet vagy tekercs Baranyában nagy kedvenc: a göngyölt húsban sonka, sajt, gomba és csemegeuborka lapul, mindez aranyló, ropogós bundában kisütve.

Cookta - 2016.05.08.
Zengővárkonyi sertéstekercs – nem csak Baranya kedvence

Pécsen és a baranyai régióban járva elsősorban kiklopfolt sertéskarajba rejtik a tölteléket, de létezik könnyebb változat pulykamellel és csirkemellel is. Elvitathatatlan, hogy nagyon finom étel, amit gyakran tálalnak úgynevezett angol körettel – vagyis párolt vegyes zöldségkeverékkel –, de sült burgonyával, rizzsel is. Tökéletes hétvégi ebédhez, nagyon mutatós a frissen sült bundás hús átlósan félbevágva.

Zengővárkony egyébként Pécsvárad közelében fekvő kisebb település, ahol nagyon fontos a hagyományőrzés: tájház, bormúzeum, Míves Tojás Múzeum és Szalma-Kincs-Tár múzeum őrzi a tájjellegű emlékeinket.

Zengővárkonyi karajtekercs

Hozzávalók:

  • 4 szelet sertéskaraj
  • 10 dkg gépsonka
  • 10 dkg trappista sajt
  • 10 dkg csemegeuborka
  • 4 fej gomba
  • 10 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 3 dl olaj

Elkészítés: A sertéskarajt kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk. A gombát szeletekre, a csemegeuborkát csíkokra vágjuk, a sajtot lereszeljük.

A hússzeleteket kiterítjük, mindegyikre egy-egy szelet sonkát fektetünk, megszórjuk egyenletesen a gombával, a csemegeuborkával és a lereszelt sajttal, majd feltekerjük, és egy hústűvel rögzítjük. Bepanírozzuk lisztbe, felvert, kissé sózott tojásba, majd zsemlemorzsába, és forró olajban kisütjük. Ha készen van, kihúzzuk belőle a hústűt.

Tetszőleges körettel tálaljuk – esetünkben rozmaringos burgonya sült mellé a sütőben.

Fotók: Hámori Zsófia

Fotók: Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.