Írd be, mit keresel:

Két kihagyhatatlan spárgaleves – a klasszikus és a krémes

A spárgát nem véletlenül nevezik a zöldségek királyának – és a királyok zöldségének. A valamikor drága ritkaságnak számító zsenge tavaszi rügyeket ma már könnyedén beszerezhetjük – és nem csak szezonban –, de frissen a legfinomabb, és ilyenkor érdemes minél gyakrabban és többféle formában készíteni.

A spárgaleves az egyik legegyszerűbb módja a spárgakészítésnek: kellemes, enyhe, mégis karakteres ízű, nem is nagyon kell bele sokféle ízesítő – élvezzük a spárga semmihez sem fogható aromáit. Készülhet hagyományosan, tejszínnel, tejföllel behabarva, petrezselyemmel vagy más zöldfűszerrel kicsit megbolondítva, de selymes krémlevesnek is nagyon finom.

Két receptet is mutatunk, a klasszikusat fehér, a krémeset zöld spárgából, érdemes tesztelni mindkettőt, vagy felváltva készíteni, míg tart a szezon.

Cookta - 2016.05.11.
Két kihagyhatatlan spárgaleves – a klasszikus és a krémes

Forrás:
iStock

Klasszikus spárgaleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg fehér spárga
  • 2,5 dkg vaj
  • 2 szál zsenge sárgarépa
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 zöldségleveskocka
  • 1 evőkanál liszt
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • 1 csokor petrezselyem
  • csipet őrölt szerecsendió
  • csipet cukor

Elkészítés: A spárga fás részét levágjuk, meghámozzuk, feldaraboljuk. A hagymát finomra vágjuk, a sárgarépát felkarikázzuk.

A vajat felhevítjük, a hagymát kicsit megdinszteljük, majd a répát és a spárgát hozzáadva tovább dinszteljük 2-3 percig. Meghintjük a liszttel, átkeverjük, majd felöntjük szűk 1,5 liter vízzel. Sózzuk, hozzáadjuk a cukrot és a szerecsendiót, valamint a leveskockákat. Fedő alatt, gyenge tűznél 10-15 perc alatt a zöldségek puhulásáig főzzük. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt és a felaprított petrezselymet, a tüzet elzárjuk, és 5-10 perc pihentetés után tálaljuk.

Forrás:
iStock

Spárgakrémleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg zöld spárga
  • 1 közepes krumpli
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2,5 dkg vaj
  • 2 zöldségleveskocka
  • csipet őrölt fehérbors
  • csipet cukor
  • pár csepp citromlé

Elkészítés: A spárgák tetejéről a sípokat 4-5 cm hosszúságban levágjuk, félretesszük. A fás részeket letörjük és eldobjuk, a maradékot feldaraboljuk. A hagymát és a krumplit megtisztítjuk, felkockázzuk.

A vajat felhevítjük, rádobjuk a hagymát, üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a krumplit és a spárgát, alaposan átforgatjuk, kicsit dinszteljük, majd felöntjük 1,5 liter vízzel, hozzáadjuk a leveskockát, és lefedve, közepes tűznél a zöldségeket puhára főzzük.

Botmixerrel pépesítjük a levest, hozzáadjuk a félretett sípokat, és a tűzre visszatéve még 5 percig főzzük, hogy kissé puhuljanak, de még roppanósak maradjanak.

Közben megkóstoljuk, csipet cukorral, pár csepp citromlével, borssal és – ha szükséges – sóval ízesítjük.

Kis tejszínnel is selymesíthetjük, de így is elég krémes.

Forrás:
iStock

Aki nagyon szereti, ma már szinte egész éven át fogyaszthat spárgát, hiszen kapható konzervben vagy mélyhűtve is – legyen az fehér, zöld vagy vad sárga. Az igazi ínyencek azonban alig várják az áprilist, amikor a hazai termelők szállítják a piacra a friss spárgát. Ez a fejedelmi zöldségféle viszont többet érdemel annál, hogy csak hagyományos módon, mártással vagy olvasztott vajjal fogyasszák – csőben sütve, rakottként, salátaként elkészítve vagy levesként egyszerűen fenséges!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.