Bár spenót egész évben kapható fagyasztva, a zsenge tavaszi spenótért érdemes elcsábulni, és nemcsak azért, mert tényleg egészséges, hanem mert nyersen és párolva is finom. Vagy egy kis csirkemellel, sajttal összesütve.
Szerencsére ma már többnyire figyelnek a termelők és a zöldségesek arra, hogy ne legyen homokos, földes a spenót, sok helyen termálvizes megoldással termesztik, így nem kell sokat pepecselni a mosással, ami a spenótkészítés legnagyobb macerája. Elég átöblíteni és lecsepegtetni, a párolása pedig néhány perc.
A csirkemell sokak kedvence, nem véletlenül: rendkívül jól variálható, kiadós, és gyorsan el is készül, ami fontos szempont, ha gyorsan szeretnénk finomat és egészségeset készíteni ebédre vagy vacsorára. Elég egy kis fűszerrel megszórni, serpenyőben elősütni néhány perc alatt, majd a spenóttal és egy kis reszelt sajttal újabb néhány percre a sütőbe dugni.
És ha már sajt: az olvadt, sült, esetleg kissé meg is pirult sajt minden fogást magasabb szintre emel. Mivel fűszeres a csirke és a spenót is, használhatunk semlegesebb ízű mozzarellát vagy trappistát is ehhez a fogáshoz, de igazán finom egy kis cheddar sajttal lesz…
Sült csirkemell fokhagymás spenóttal és cheddar sajttal
Hozzávalók:
Elkészítés: A csirkemellfiléket lapjában félbevágjuk, sózzuk, borsozzuk. A vaj felét serpenyőbe rakjuk, és a csirkemelleket mindkét felükön pirosasra elősütjük, majd egy tepsibe áttesszük, aláöntjük az olvadt vajat.
A serpenyőbe beletesszük a maradék vajat, ha felolvadt, rádobjuk a megmosott, leszárított spenótot és az apróra vágott fokhagymát, sózzuk, és néhányszor átkeverve megvárjuk, míg összeesik. Ekkor hozzáadjuk a tejszínt és a krémsajtot, és 1-2 percig még forraljuk.
A spenótot egyenletesen elosztjuk a csirkemelleken, majd megszórjuk a reszelt sajttal, és 200 fokos sütőben 5 perc alatt megpirítjuk.
Tálalhatjuk párolt rizzsel vagy krumplipürével, de más gyors köretet is készíthetünk hozzá.