Születésnapra készült ez a torta vaníliás piskótával és kakaós, vajas krémmel, és mivel ajándék lett az ünnepeltnek, került rá egy masni is fondant-ból.
A piskótát mindig úgy készítem, ahogy anyától tanultam. A krémet is ő találta, régebben olvasta, és leírta egy cetlire. Ez alapján állítottam össze a krémet, kicsit felturbózva reszelt csokival és tejszínhabbal. :)
Kakaókrémes torta
Hozzávalók:
A piskótához:
A kakaós krémhez:
Valamint:
Elkészítése: A piskótához a tojásokat szétválasztom, és a fehérjét kemény habbá verem. A sárgájához hozzáadom a 6 evőkanál cukrot és az 1 csomag vaníliás cukrot, majd habossá verem. A lisztet összekeverem a sütőporral, és kis adagokban a tojássárgához szitálom, majd összekeverem. Végül a fehérjét hozzákeverem a tojássárgájához.
Sütőpapírral kibélelt vagy olajozott és lisztezett 17 cm-es formába öntöm a tésztát. 180 fokos előmelegített sütőben addig sütöm, amíg fel nem jön, majd visszaveszem a hőfokot 150 fokra, és tűpróbáig sütöm. Kiveszem a piskótát a sütőből, majd a formából, így hagyom kihűlni.
Amíg a piskóta sül, elkészítem a kakaós krémet: a lágy vajat a porcukorral kikeverem, hozzáadom a kakaóport és a tojást, és habosra kavarom. Belereszelem a csokoládé felét, majd összeforgatom a felvert tejszínnel.
A kihűlt piskótát megtöltöm, a maradék krémmel kívül is bevonom a tortát. A megmaradt csokit egy kevés olajjal felolvasztom (egy kicsit várok vele, míg kihűl), és a tortára öntöm. Ennél a tortánál én még felhasználtam egy kis megmaradt fondant-t is: masnit készítettem belőle.
A receptet és a fotót Rák Regina küldte. Köszönjük!
Ha te is szívesen neveznél a receptversenyre, itt megteheted >>