Írd be, mit keresel:

Rigójancsi, de muffin!

A nagyon csokis sütemények vitathatatlan klasszikusa a rigójancsi. Kevesen tudják, de Rigó Jancsi élő személy volt, mégpedig egy híres cigányprímás, aki meglehetősen szenvedélyes életet élt. A legenda szerint egyszer szerelmének ezzel a nagyon csokis süteménnyel kedveskedett egy pesti cukrászdában, az élelmes cukrász pedig róla nevezte el a süteményt – ügyes marketingfogás!

Nagyon szeretek sütni-főzni, bár főzni jobban. De három gyerek mellett azért jócskán sütöttem is. Inkább a házias, nagymamás sütiket kedveljük, kerülöm a mostanában divatos, zacskós pudingporral készült krémes sütiket, bármilyen mutatósak is.

Régen szeletekben csináltam a rigójancsit, ami egy tálcán volt, és ott szeleteltem fel a vendégeknek. Egészen addig, míg a szomszédasszony át nem jött, és meg nem ette a felét. Azóta rátértem erre a muffin-változatra, így egyenként tudom kínálni. :)

Cookta - 2016.05.12.
Rigójancsi, de muffin!

Forrás:
Körtvélyessy Andrea

Rigójancsi-muffin

Hozzávalók 24 darabhoz:

A tésztához:

  • 2 tojás
  • 5 evőkanál víz
  • 15 dkg cukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 12 dkg liszt
  • 2 evőkanál kakaó
  • csipet só

A krémhez:

  • 4 dl tejszín
  • 10 dkg csokoládé
  • 1 csomag habfixáló
  • ízlés szerint porcukor

A tetejére:

  • csokoládéreszelék

Elkészítés: A tésztához a tojások sárgáját langyos vízzel habosra keverem, majd a cukorral fehéredésig keverem. Beleszitálom a kakaóval elkevert sütőporos lisztet, majd lazán beleforgatom a csipet sóval keményre vert fehérjehabot. A muffinformákat 1/3-ig töltöm a tésztával, mert sütés alatt megnő a tészta térfogata. 200 fokos sütőben tűpróbáig sütöm (kb. 10 perc). Ezután hagyom kihűlni.

A krémhez a csokoládét apróra tördelem, és gőz felett felolvasztom, majd a tűzről levéve kevergetem, hogy gyorsabban kihűljön. A tejszínt habfixálóval kemény habbá verem, és apránként hozzáadom az olvasztott csokoládét. A krémet habzsákba töltöm, és a kihűlt muffinokra szépen rányomom a krémet. Végül megszórom csokoládéreszelékkel.

Jó étvágyat!

A receptet és a fotót Körtvélyessy Andrea küldte. Köszönjük!

Ha te is szívesen neveznél a receptversenyre, itt megteheted >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.