A nagyon csokis sütemények vitathatatlan klasszikusa a rigójancsi. Kevesen tudják, de Rigó Jancsi élő személy volt, mégpedig egy híres cigányprímás, aki meglehetősen szenvedélyes életet élt. A legenda szerint egyszer szerelmének ezzel a nagyon csokis süteménnyel kedveskedett egy pesti cukrászdában, az élelmes cukrász pedig róla nevezte el a süteményt – ügyes marketingfogás!
Nagyon szeretek sütni-főzni, bár főzni jobban. De három gyerek mellett azért jócskán sütöttem is. Inkább a házias, nagymamás sütiket kedveljük, kerülöm a mostanában divatos, zacskós pudingporral készült krémes sütiket, bármilyen mutatósak is.
Régen szeletekben csináltam a rigójancsit, ami egy tálcán volt, és ott szeleteltem fel a vendégeknek. Egészen addig, míg a szomszédasszony át nem jött, és meg nem ette a felét. Azóta rátértem erre a muffin-változatra, így egyenként tudom kínálni. :)
Rigójancsi-muffin
Hozzávalók 24 darabhoz:
A tésztához:
A krémhez:
A tetejére:
Elkészítés: A tésztához a tojások sárgáját langyos vízzel habosra keverem, majd a cukorral fehéredésig keverem. Beleszitálom a kakaóval elkevert sütőporos lisztet, majd lazán beleforgatom a csipet sóval keményre vert fehérjehabot. A muffinformákat 1/3-ig töltöm a tésztával, mert sütés alatt megnő a tészta térfogata. 200 fokos sütőben tűpróbáig sütöm (kb. 10 perc). Ezután hagyom kihűlni.
A krémhez a csokoládét apróra tördelem, és gőz felett felolvasztom, majd a tűzről levéve kevergetem, hogy gyorsabban kihűljön. A tejszínt habfixálóval kemény habbá verem, és apránként hozzáadom az olvasztott csokoládét. A krémet habzsákba töltöm, és a kihűlt muffinokra szépen rányomom a krémet. Végül megszórom csokoládéreszelékkel.
Jó étvágyat!
A receptet és a fotót Körtvélyessy Andrea küldte. Köszönjük!
Ha te is szívesen neveznél a receptversenyre, itt megteheted >>