Boldogság, hogy beindult a zöldségszezon, és rengeteg friss salátaalapanyagot találunk a piacon, amit variálhatunk kedvünkre. De nem árt a változatosság a salátaöntetben sem: a olaj-ecet páros mellett mutatunk öt remek dresszinget – videóval.
A franciák kedvenc salátaöntete a vinaigrette, ami olaj, borcet, mustár és só keveréke alapesetben. Az arányokkal és a fűszerezéssel persze lehet és érdemes is játszani, és még tovább is gondolható a dresszing-repertoár, hogy igazán izgalmas és finom salátákat készíthessünk.
1. Avokádó-vinaigrette
Krémes és kellemes: 1 evőkanál mustárt 3 evőkanál ecettel, sóval és borssal keverjünk el, adjunk hozzá egy puha, felkockázott avokádót és 1 finomra vágott kis salátahagymát, keverjük pépesre, végül 5 evőkanál olívaolajjal selymesítsük.
2. Zöldfűszeres vinaigrette
Friss és illatos: maréknyi friss petrezselymet, mentát és bazsalikomot finomra vágunk, hozzáadunk 3 evőkanál olívaolajat és 2 evőkanál fehérborecetet, ízlés szerint sót, majd elkeverjük.
3. Grépfrútos vinaigrette
Pikáns és csípős: 2 dl grépfrútlét a felére beforralunk, hagyjuk kicsit hűlni, amikor langyos, hozzákeverünk 1 evőkanál olívaolajat, 1 evőkanál fehérborecetet, 1 evőkanál mustárt és 1 csipet őrölt chilit.
4. Fokhagymás vinaigrette
Vadóc és karakteres: 1/2 evőkanál mustárt sóval és borssal kikeverünk, hozzáadunk 3 evőkanál balzsamecetet, 3 evőkanál olívaolajat, 1 evőkanál repceolajat és 1 gerezd fokhagymát finomra vágva, majd alaposan kikeverjük.
5. Málnás vinaigrette
Gyümölcsös és édes: 3 evőkanál napraforgóolajat, 1 evőkanál fehérborecetet, 2 evőkanál aprított mogyorót és 1 evőkanál málnadzsemet összekeverünk, majd ízlés szerint egy kis aprított snidlinggel, sóval és borssal ízesítjük.
A fenti öntetek elkészítését ezen a videón megtekinthetitek: